Cea mai detaliată reconstrucție a Romei antice a luat o viață de om
Este fascinant să vezi ce poți realiza în momentul în care îți dedici întreaga viață unui singur proiect, cum s-a întâmplat în cazul modelului pentru Roma antică din imaginile alăturate.
Acest model realizat la o scală de 1 la 250 a reprezentat efortul unui arheolog pe parcursul a aproape 40 de ani. Lucrarea este intitulată Plastico di Roma Imperiale și a fost realizată din Ipsos, având șanse mari să supraviețuiască pentru foarte mulți ani de acum înainte.
Proiectul inițial a fost ideea dictatorului Mussolini, în 1933. Comanda era pentru o reprezentare precisă a Romei din secolul 4, era noastră, în timpul lui Constantin cel Mare. La ora actuală, modelul este păstrat în cadrul Muzeului pentru Civlizația Română din capitala Italiei. Muzeul cu pricina a fost deschis în 1930pentru a atesta istoria Romei antice.
Întregul ansamblu de mai jos este lucrarea arheologului Italo Gismondi și și-a dedicat întreaga viață materializării sale. Modelul de bază a fost terminat relativ repede și a avut ca sursă de inspirație harta Forma Urbis a lui Rodolfo Lanciani din 1901. Acea iterație a fost făcută publică cu ocazia împlinirii a 2000 de ani de la moartea împăratului Augustus. Imediat după, și-a găsit locul în Muzeul Civilizației Romane, unde Gismondi a continuat să lucreze la lucrare până în 1971.
Lucrarea spectaculoasă este considerată la ora actuală ca fiind una dintre cele mai importante referințe pentru modul în care a arătat Roma antică. Creatorul ei a folosit hărți suprinzător de precise ale diferitelor monumente care au fost incluse în model, de la Pateon la Coloseum. Pentru casele și alte amplasamente care nu mai au rămășițe arheologice, a utilizat modele specifice perioade antice.
În mod surprinzător, lipsa anumitor modele arheologice a fost din vina lui Mussolini. Dictatorul fascist a ordonat distrugerea multor case antice pentru a face loc proiectelor sale ambițioase de infrastructură din capitala Italiei. De exemplu, multe dintre casele din Roma antică care au mai rămas în picioare au fost distruse pentru realizarea Dei Fori Imperiale, strada care duce la Coloseum.