28 sept. 2019 | 09:56

Ce s-ar întâmpla cu țigările tradiționale odată cu interzicerea celor electronice

ACTUALITATE
Ce s-ar întâmpla cu țigările tradiționale odată cu interzicerea celor electronice

Țigările electronice sunt acum obiectul unei dezbateri ample, iar lumea încă încearcă să se hotărască dacă acestea sunt periculoase sau nu.

Mai mulți oameni suferă și unii chiar au murit din cauza unei boli misterioase care pare să fie provocată de țigări electronice. Până în acest moment, au fost înregistrate 805 cazuri și 12 morți.

Mai multe state deja au impus anumite restricții în această privință, iar unele chiar au interzis cu totul aceste dispozitive. Este vorba despre 20 de țări din America de Sud, Orientul Mijlociu și Asia de Sud-Est, dar și mai multe state din SUA, precum New York, California sau Massachusetts.

În esență, țigările electronice ar putea părea alternativa mai sănătoasă la fumat.

Țigările electronice vin cu riscuri și după interzicerea lor

Totuși, interzicerea țigărilor electronice vine cu un risc destul de evident în ceea ce privește sănătatea fumătorilor înrăiți. Potrivit experților, în cazul în care un fumător nu va mai avea acces la țigările electronice, acesta nu va renunța la nicotină, ci va reveni, în cele din urmă, la țigările clasice. Astfel, tot progresul realizat pe tema reducerii ratei fumatului ar fi degeaba.

Experții Food and Drug Administration (FDA) spun că țigările electronice sunt periculoase. Totuși, în același timp, spun că interzicerea acestora ar putea avea un efect nedorit. Sunt îngrijorați că oamenii ar reveni astfel la țigările tradiționale, despre care toată lumea e de acord că afectează mult sănătatea.

Charlie Baker, guvernatorul statului Massachusetts, spune că motivul pentru care autoritățile statale au interzis țigările electronice este unul întemeiat. „Scopul […] este de a întrerupe temporar toate vânzările de produse de vaping pentru a putea lucra cu experții în medicină pentru a identifica motivul pentru care acești oameni se îmbolnăvesc și pentru a putea reglementa mai bine aceste produse pentru a proteja sănătatea rezidenților noștri”, spune acesta.

Cei de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) nu știu încă ce produse, ce brand sau ce substanță ar cauza această boală.

Chiar dacă nu ne place, poate ar fi mai bine ca acestea să fie interzise, cel puțin măcar până vom afla exact dacă țigările electronice sunt responsabile sau nu pentru boala care a omorât deja 12 oameni.