19 sept. 2019 | 08:15

Înșelătoriile online, o afacere de miliarde de dolari în țările europene

ACTUALITATE
Înșelătoriile online, o afacere de miliarde de dolari în țările europene

Fraudele online sunt din ce în ce mai creative, iar banii care se căștigă din astfel de afaceri ilegale au ajuns de ordinul miliardelor de dolari.

În Franța, în perioada iulie 2017 – iunie 2019, francezii au fost fraudați prin mijloace online de aproximativ un miliard de euro. În contextul în care mulți oameni nu ajung la poliție cu astfel de cazuri, din rușine sau reticență, suma reală poate fi semnificativ mai mare.

Pornind de la acest set de circumstanțe, parchetul din Paris, dar și supraveghetorul piețelor financiare au convocat marți dimineață mobilizarea generală în biroul de la etajul 26 al tribunalului din Paris, pe bulevardul Clichy. Deși avertizaseră timp de mai bine de trei ani asupra ofertelor frauduloase de investiții sau cele privind credtele oferite pe net, infractorii au continuat să-și desfășoare activitatea. „Avem de-a face cu o infracționalitate agilă, care se adaptează rapid cerințelor digitale. Vrem să avertizăm populația să se protejeze mai bine și să raporteze imediat tentativele de fraudă la care au fost supuși”, a avertizat Remy Heitz, procurorul general al Republicii.

În doar câțiva ani, modelul de business al fraudelor online s-a adaptat rapid la ”nevoile” publicului. În 2016, vorbeam despre soluții aparent avantajoase de credite sau de schimburi valutare la cursuri foarte profitabile. La ora actuală, escrocheriile gravitează în jurul cărților de credit, a tranzacțiilor cu criptomonede, dar și al achizițiilor de metale rare sau imobiliare. În contextul în care dobânzile de la bânci pentru depozite sunt mai mici ca niciodată, ideea unor tranzacții online a început să le surâdă mai multor persoane decât în urmă cu un deceniu.

Ca un caz concret,  un octogenar a pierdut aproximativ 500.000 de euro după ce a investit în mai 2018 circa 40.000 euro într-o platformă falsă intitulată ”Becoins”. Prejudiciul său nu este însă doar financiar. A slăbit cu 10 kilograme și suferă în prezent de sindromul depresiv anxios.

Totul a plecat de la un consilier l-a contactat telefonic și i-a promis un randament ridicat dacă investește în criptomonede. Problemele sale au început când a vrut să-și recupereze banii și presupusul profit. Imediat a fost contactat de deținătorii platformei ca fiind reprezentanți ai Fiscului care i-au cerut un impozit de 8.000 de euro. Deoarece acesta refuza să plătească suma, factura tot creștea, ajungând la 70.000 de euro, pe care bătrânul i-a achitat. Escrocul a amenințat în numele Banque de France cu o amendă de 90.000 de euro pentru tranzacții ilegale și tot așa. În final, factura de plată au fost toate economiile sale de 481.000 euro.

Marea problemă cu astfel de practici ilegale este că toată lumea este vulnerabilă, indiferent de vârstă. Cu toate acestea, cei de peste 50 de ani sunt mai afectați din cauza lipsei cunoștinților tehnologice. Ei reprezintă mai mult de 65% dintre victime, dar banii pierduți de ei reprezintă 81,5% din totalul fraudat. Cei peste 60 de ani sunt și mai vulnerabili pentru că au foarte mulți bani strânși, iar cercul lor social cu care să se consulte este foarte restrâns.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele