O centrală solară a rezolvat problema apei potabile în Kenya: la ce au ajutat bateriile Tesla
Un sistem independent care transformă apa mării în apă potabilă prin energie regenerabilă a fost implementat în Kenya și reprezintă un precedent foarte important pentru țările din lumea a treia.
Problema transformării apei sărate în apă potabilă este una pe care au încercat să o rezolve oamenii de o mie de ani. Chiar și în ultimele decenii însă, după ce au fost găsite numeroase soluții în acest sens, implementarea lor a fost clasificată ca fiind costisitoare și ineficientă. Alternativa a venit de o organizație non-profit intitulată GivePower.
Sistemul de desalinizare al apei implementat de GivePower este capabil să genereze 75.000 de litri de apă pe zi, o valoare suficientă pentru traiul a 25.000 de persoane. Proiectul a fost inițiat de curând în localitatea Kiunga, în 2018. Hayes Barnard, președintele GivePower, a insistat în mai multe circumstanțe pe importanța obținerii de apă potabilă din apa mării într-o manieră sustenabilă și eficientă din punct de vedere tehnologic.
Având în vedere succesul înregistrat în Kenya, Barnard speră să nu treacă foarte mult timp până va implementa construcții similare în alte zone de pe glob care au probleme cu accesul la apă potabilă. Conform estimărilor publicate de Organizația Mondială a Sănătății, până în 2025, jumătate din populația planetei se va confrunta cu probleme legate de apă potabilă, în timp ce o treime din populație întâmpină deja respectivele dificultăți.
În privința omului responsabil de această inițiativă, Barnard și-a început activitatea la SolarCity în 2013, o companie Tesla responsabilă de construcția panourilor solare. Musk a fondat Tesla în 2006, iar cele două companii au crescut concomitent. Între timp, Hayes Barnard și-a concentrat atenția pe fundația sa non-profit GivePower, dar a continuat să se bazeze pe tehnologia dezvoltată de Musk.
Pornind de la această premisă, energia solară colectată în timpul zilei la centrala din Kenya este stocată în baterii Tesla, pentru ca sistemul de desalinizare să funcționeze în condiții optime și pe timpul nopții. Investiția în acest proiect a ajuns la 500.000 de dolari, dar Barnard speră să scadă costurile până la aproximativ 100.000 de dolari, pentru a facilita instalarea sa în cât mai multe regiuni.