Acer Nitro 7 e un laptop făcut pentru gaming, dar bun la o mulțime de alte lucruri
Te-ai plictisit până acum de sintagma „laptop de gaming”? Dacă nu ești foarte interesat de jocuri video, probabil că da. Dar este o sintagmă scurtă prin care să înțelegi că un computer probabil – un laptop – e suficient de performant pentru ce-ai avea nevoie. Aici intră și Acer Nitro 7, un produs nou al companiei, cu design familiar, un pic modernizat, și specificații care să nu dezamăgească.
Dacă nu te-ai prins până acum, e timpul să afli că suntem în era PCplus. Asta înseamnă, pe scurt, că au ajuns computerele să fie prezente peste tot, sub formă de laptopuri sau PC-uri, iar performanța lor să fie, în 80% din cazuri, excelentă pentru majoritatea utilizatorilor. Apoi rămân cele 20% din cazuri când ai nevoie de un pic mai mult.
La vârf, pentru ultimele 5% din cazuri, companiile livrează tot felul de computere incredibile. Dar să revin la discuția despre 20%. Sunt scenarii, probabil mai des decât ai vrea, când folosești un computer pentru activități banale: Office, mail, browsing, un pic de Facebook, ceva vizionat de seriale. Și în acele scenarii nici n-ai pretenții, nici n-ai așteptări. E un computer, cu un ecran, funcționează. Abia de la cele 20% din cazuri când vrei mai mult începe o altă discuție. Și aici am avut o surpriză plăcută cu Acer Nitro 7.
Specificații pentru Acer Nitro 7
- Procesor: Intel Core i7 8750H
- Ecran: 15,6 inci Full HD IPS 60 Hz
- Placă video: Nvidia GeForce GTX 1650 cu 4 GB memorie RAM GDDR5
- Memorie RAM: 32 GB memorie RAM DDR4
- Porturi: două USB-A 3.1, un USB-A 2.1, un USB-C, un HDMI, Ethernet, jack 3,5 mm
La ce să te aștepți de la un astfel de laptop?
Ziceam mai sus că poate nu ești atât de interesat de gaming și asta e în regulă. Cel mai important atu al unui computer de gaming e că știi, din start, că poate duce și sarcini mai dificile. Cum ziceam în cazul lui Acer Nitro 5, nu te aștepți la prea mult și primești și câteva lucruri în plus.
Laptopul are un design plăcut, curat, cu niște elemente vizuale pe carcasă și aceeași tastatură roșie devenită aproape iconică pentru seria Nitro. Laptopul e construit din metal, ceva mai solid decât modelele precedente, și se simte ca o mașinărie robustă, compactă. Tastatura a rămas la fel de bună și cu același feedback tactil plăcut. Acesta a fost și unul dintre avantajele pe care le-am regăsit mereu la seria Nitro.
Cea mai mare surpriză, lucru de care m-am plâns la modelele de dinainte, e că marginile sunt mai înguste. A fost o vreme ciudată în care producătorii făceau din laptopurile de gaming un fel de cărămizi un pic ajustate, luminoase, dar cam atât. Și ecranele, deși performante, erau încadrate de niște margini dizgrațioase. Nu mai e cazul. Altfel, ecranul este pe 60 Hz, dar poți cumpăra și-o versiune cu 144 Hz – sigur, la un cost ceva mai mare.
La momentul publicării articolului, n-am găsit laptopul în magazinele din România. Este așteptat în Europa la un preț de 1.200 euro (și mai mare în funcție de dotările suplimentare). Este astfel un laptop entry-level de gaming, dar unul mid-range pentru alte sarcini, unde ai nevoie și de-o placă video mai bună, și un procesor mai performant, dar și stocare. Și stocare are din plin: hard disk de 1 TB și SSD de pe care rulează Windows-ul.
Laptopului îi lipsesc un cititor de carduri SD și un port Thunderbolt. Dacă pe cel dintâi îl înțeleg, că vitezele pe un cititor integrat sunt mai mici decât pe un cititor extern, portul Thunderbolt n-ar trebui să mai lipsească de pe laptopuri care se adresează și zonei de gaming, și zonei de procesare foto-video.
Dacă în trecut m-au nemulțumit marginile destul de late ale laptopurilor Acer, pe Acer Nitro 7 mă nemulțumește, în continuare, distribuția porturilor. Ai portul de încărcare pe dreapta (încă nu e USB-C), acolo unde mai sunt și mufa de căști, și un port USB-A. Partea și mai proastă e că mufa de încărcare e la mijlocul carcasei. Și disconfortul vine când ești dreptaci, ca mine, și ții mouse-ul pe dreapta (cumva evident). La capitolul uzabilitate, aici e cea mai mare problemă.
Acer Nitro 7, per total, e ca o față familiară, pe care o recunoști, dar care, cumva, s-a schimbat un pic în timp. Are aceleași trăsături ale seriei Nitro, dar cu îmbunătățiri. Tastele WASD și ale săgeților sunt un pic scoase în evidență, lumina roșie de sub tastatură e încă acolo, iar ecranul mat e încă foarte plăcut de folosit. Îl prefer oricând unuia glossy. E un plus de performanță și, după ce-am folosit acest model, pot zice că designul seriei Nitro a ajuns într-un moment bun să-l scoți din casă, să lucrezi din oraș, de undeva, și să nu mai creadă lumea că-i un laptop vechi. Altfel spus, a ajuns și performanța să fie echivalată de un design mai potrivit vremurilor.