06 aug. 2019 | 13:00

Motivul pentru care Microsoft a plătit 4,4 milioane de dolari hackerilor

ACTUALITATE
Motivul pentru care Microsoft a plătit 4,4 milioane de dolari hackerilor

Mai mulți hackeri au încercat să treacă peste sistemul de securitate al Microsoft, iar compania i-a plătit cu bani mulți pentru asta.

În cazul oricărei tehnologii, vulnerabilitățile nu pot să nu existe, iar companiile nu reușesc să le identifice pe toate, de fiecare dată. Pentru asta, au nevoie de ajutor și apelează, în anumite situații, la ajutorul hackerilor, pentru a vedea în ce mod tehnologia lor poate fi exploatată.

Microsoft a anunțat că a plătit unor hackeri 4,4 milioane de dolari în ultimele 12 luni pentru exact acest scop: ca aceștia să găsească posibilele vulnerabilități din sistemul său. Astfel, scenariul este unul favorabil pentru ambele părți: compania află despre problemele pe care nu știa că le are, iar cei care identifică aceste probleme primesc bani pentru asta.

Deși cuvântul hacker are conotații negative, în această stiuație, aceștia fac parte din tabăra cea bună. Spre deosebire de atacatorii cibernetici, aceștia nu exploatează sau nu dau mai departe informațiile legate de vulnerabilitățile Microsoft, ci ajută compania să și le rezolve.

Cu cât plătește Microsoft hackerii

Anunțul companiei a fost făcut la Black Hat 2019, un eveniment de hacking și securitate cibernetică din Las Vegas. Aici, Microsoft a anunțat lansarea Azure Security Lab, în cadrul căruia cei mai talentați hackeri pot „lucra” într-un mediu cloud sigur pentru utilizatori.

Aici, aceștia vor putea testa anumite scenarii, iar clienții Azure vor fi în completă siguranță în timpul procesului.

Suma cea mare pe care hackerii care descoperă vulnerabilități o vor primi va fi de 40.000 de dolari. În plus, cei care vor fi suficient de buni încât să și exploateze până la capăt vulnerabilitatea găsită ar putea ajunge să primească 300.000 de dolari.

Astfel, Microsoft încearcă să se asigure că tehnologiile sale sunt perfect sigure pentru utilizatori, pentru a nu-și mai face griji că datele lor personale ar putea fi exploatate de actori rău intenționați.