13 iul. 2019 | 09:37

De ce să nu plătești pentru conținut piratat, dar poate o faci

ACTUALITATE
De ce să nu plătești pentru conținut piratat, dar poate o faci

Internetul este un loc foarte ciudat și mulți ”combinatori” încearcă să facă bani în moduri mai mult sau mai puțin ciudate, chiar dacă implică să-ți vândă conținut piratat la suprapreț.

Cei mai mulți dintre pasionații de filme și seriale disponibile online, în format streaming, au auzit de două sau trei servicii. În afară de Netflix, HBO Go sau Amazon PrimeVideo, există însă câteva sute de alte servicii, unele mai puțin legale decât altele. Cele mai neobișnuite sunt site-urile care par legale, îți cer datele de card pentru a-ți face un cont, dar, de fapt, găzduiesc conținut piratat și te taxează cu o avere, fără să-ți dai seama.

Acest fenomen surprinzător de popular a fost investigat în ultima perioadă de poliția din Germania, în contextul în care, oameni neștiutori au fost taxați cu până la 400 de euro pentru filme postate ilegal online. Conform autorităților nemțești, nu mai puțin de 220 de site-uri au fost identificate, ce pretindeau a fi platforme de streaming legale, dar nu erau.

Autoritățile din domeniul protecției drepturilor de autor, în mod previzibil, au o problemă cu site-urile care oferă conținut piratat, dar, de această dată, nu era vorba despre asta. Plăngerile la poliție nu au venit din partea unei instituții internaționale ce reprezenta drepturile giganților de la Hollywood. În schimb, oamenii obișnuiți s-au trezit cu sume generoase care lipseau de pe card. Taxele cu pricina reprezentau ”abonamente” la unul sau mai multe servicii ce păreau să funcționeze la fel ca Netflix. În practic, nu era nimic similar cu Netflix în spate.

aso flix

Un caz foarte popular ține de AsoFlix, o platformă ce pare apropiată de multe dintre site-urile cu filme online ilegale de la noi. Diferența este că pretinde a fi legal și nu te lasă să vezi nimic fără să te autentifici și, implicit, să-ți faci un cont. La crearea contului îți cere numele, adresa și datele de card. Aparent, te vei bucura de o perioadă de probă de cinci zile.

Pentru că nimeni nu citește termenii și condițiile de utilizare ale acestor site-uri, oamenii ajung să fie taxați cu 395,88 de euro fără să-și dea seama de ce și cum. Este suficient să nu îți închizi contul în perioada de probă și, conform regulamentului site-ului, ascuns printr-o pagină obscură de meniu, vei plăti contravaloarea abonamentului pe un an. Ca pachetul să fie complet, nici măcar nu te bucuri de o colecție foarte stufoasă de conținut în urma abonării, conform unei publicații nemțești implicată în investigație.

Această formă de fraudă a fost inițiată în 2018, dar, conform poliției din Germania, continuă să fie cât se poate de profitabilă. Încercând să le facă viața mai ușoară celor care vor să evite astfel de combinații, autoritățile au postat online o listă de aproximativ 220 de domenii care generează bani în mod fraudulos. În cazul celor care nu au avut atât de mulți bani pe card pentru a plăti ”abonamentul”, au început să primească acasă scrisori de la recuperatori. Au fost amenințați cu procese și popriri pe conturi, salarii, pensii, etc.

În final, ideea de bază este simplă. Niciodată nu-ți introdu datele de card pe un site care nu știi sigur cum funcționează. Dacă trebuie să te abonezi la vreun serviciu, studiază atent modul în care te poți dezabona în caz de nevoie. Când vine vorba de plătit pentru acces la filme și seriale, și nu ne referim la Netflix, HBO Now, Amazon PrimeVideo sau Hulu, caută un pic pe Google niște opinii despre serviciul cu pricina, să fii sigur că site-ul respectiv nu a apărut ieri, iar astăzi își îmbogățește creatorii.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele