25 iun. 2019 | 17:07

Cum îți schimbi permisul auto în 3 pași. Actele necesare și singura taxă care trebuie plătită

ACTUALITATE
Cum îți schimbi permisul auto în 3 pași. Actele necesare și singura taxă care trebuie plătită

E important să știi cum îți schimbi permisul auto în cazul în care acesta a expirat, ți-ai schimbat numele de familie după căsătorie sau dacă l-ai pierdut. Permisul poate fi eliberat doar în baza unor acte doveditoare și trebuie să plătești și câteva taxe. În principiu, schimbarea permisului o să te cam stoarcă de bani.

Indiferent de ce domiciliu apare în buletin, ai posibilitatea să ceri preschimbarea permisului la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Teoretic, dacă ești prins de polițistul rutier cu permisul expirat, acesta are dreptul să-ți dea amendă. În practică, se poate să scapi de amendă, dar e recomandat să nu circuli cu permisul auto expirat. Dacă l-ai pierdut, e cu atât mai grav, pentru că trebuie să-l ai la tine, ori de câte ori conduci.

Cum îți schimbi permisul auto: 3 pași simpli, dar de durată

Cum îți schimbi permisul auto în 3 pași. Actele necesare și singura taxă care trebuie plătită

Dacă te prinde poliția cu permisul expirat, poți fi amendat

Obține întâi o fișă medicală

De-acum, trebuie să obții și o fișă medicală care să certifice faptul că mai ești apt/ă să conduci. Fișa poate fi eliberată de orice clinică autorizată, de la stat sau privată. Trebuie să treci prin mai multe examinări de către medici specialiști. Ți se controlează vederea, auzul, tensiunea, dar o să trebuiască să treci și pe la secțiile de neurologie și psihiatrie.

Obținerea fișei medicale poate dura cel mai mult dintre etapele de preschimbare a permisului. În plus, chiar dacă ești declarat apt sau nu, vei scoate din buzunar între 150 și 200 de lei.

Plătește taxa de eliberare a permisului auto

Statul nu ratează nicio ocazie să-ți perceapă o taxă, iar acest caz nu este deloc diferit. După ce ai obținut fișa medicală și ești apt de condus, următorul pas este să plătești taxa pentru eliberarea carnetului, care este de 68 de lei. Taxa poate fi achitată la orice oficiu CEC Bank. Chitanța trebuie apoi adăugată la dosar, alături de o copie după buletin și de permisul expirat.

În cazul în care permisul vechi este pierdut, trebuie să prezinți un document eliberat de poliție, care atestă că l-ai pierdut.

Mai trebuie să faci un drum până la DRPCIV

Aici, trebuie să depui toate actele necesare ca să-ți schimbi permisul auto. Poți merge la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor de pe raza domiciliului. Acolo, mai trebuie să completezi un formular pentru eliberarea documentului.

Găsești AICI formularul.