20 iun. 2019 | 09:42

Google te ajută să raportezi site-urile suspicioase: ce câștigi și care este procesul

ACTUALITATE
Google te ajută să raportezi site-urile suspicioase: ce câștigi și care este procesul

Dacă nu cumva îți desfășori toată activitatea online pe trei sau patru site-uri, este foarte probabil să fi întâlnit în trecut pagini web malițioase. Din fericire, de acum, poți să faci ceva pentru a le raporta.

Mulți dintre cei care își desfășoară activitatea online încearcă să o monetizeze. În acest scop, de cele mai multe ori, apelează la reclame și linkuri de afiliere pe magazine online. În același timp însă, există o felie destul de mare a internetului formată din site-uri malițioase care încearcă să-ți infecteze sistemul cu malware sau să-ți fure datele. Pentru că multe dintre acelea sunt indexate surprinzător de bine pe Google, există un risc destul de mare să ajungi la ele din greșeală, dar gigantul din Mountain View vrea să remedieze problema.

Pentru a face un pic de curățenie online și pentru a minimiza răspândirea site-urilor problematice printre rezultatele motoarelor de căutare, Google a lansat o extensie de Chrome cu un scop cât se poate de simplu. Progrămelul cu pricina facilitează expedierea de rapoarte către ingineri Google și, în același timp, îți oferă câteva informații adiționale despre site-ul pe care îl ai în fața ochilor. Practic, te ajută să știi dacă ar trebui să-ți faci griji.

Este important de reținut că respectivul mecanism implementat de Google nu duce sub nicio formă la desființarea site-urilor și ștergerea lor de pe internet. În schimb, facilitează eliminarea lor din motoarele de căutare. În contextul în care navigarea ta pe internet începe de cele mai multe ori din Google, dacă o pagină web nu există acolo, se poate spune că nu există deloc. Astfel, ”le taia macaroana” celor care fac bani online prin mijloace mai puțin legale.

Noua extensie are un nume cât se poate de sugestiv, Site Reporter. Ea poate fi descărcată gratuit folosind acest link de Chrome Web Store. Mai multe detalii despre lansarea ei sunt incluse în postare de pe blogul oficial Chromium.

site-reporter

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele