12 iun. 2019 | 15:34

Taximetristul ți-a refuzat cursa: ce faci în cazul ăsta când ești în România

ACTUALITATE
Taximetristul ți-a refuzat cursa: ce faci în cazul ăsta când ești în România
Francisco Anzola / Flickr

Nu merg în direcția aia sau cursa e prea scurtă sunt motive clasice invocate de taximetriști când te refuză. Ce poți să faci într-un astfel de caz?

Încă îmi aduc aminte nopțile când ieșeam dintr-un club din Centru Vechi, trăgeam aer în piept și mă pregăteam să fiu refuzat de nenumărate ori de taximetriști. Fie nu voiau să mă ducă până în Militari, fie îmi cereau dublu. „Nu merg acolo”, „Mă întorc gol”, „Dă și tu 60 de lei”, auzeam de la ferestrele mașinilor.

Uber și Taxify au mai schimbat lucrurile. Există însă în continuare foarte mulți șoferi de taxi care nu se obosesc să conducă dacă nu dai 50 de lei pe o cursă de 10 lei.

Una dintre principalele obligații pe care le au taximetriștii este„să nu refuze clientul în efectuarea unei curse în interiorul localității și să respecte solicitările legale ale acestuia”. Asta potrivit legii taximetriei nr. 38/2002 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere.

Ce poți să faci dacă un taximetrist refuză o cursă

Un șofer de taxi nu-ți poate refuza o cursă pentru că distanța e prea mică sau pentru că mergi într-o anumită zonă a Bucureștiului. Pentru acest refuz, el poate fi amendat de autorități, conform legii, cu o amendă între 100 și 500 de lei.

În mod normal, ai trei posibilități.

Poți depune o reclamație la Primărie, una la Protecția Consumatorului și poți reclama comportamentul șoferului la firma de taxi pentru care lucrează. Poți să faci o reclamație la Primăria Capitalei online aici și la Protecția Consumatorului la această adresă. Nu sunt metode care vor da roade imediate, dar merită încercate.

O ultimă metodă este să faci o reclamație direct la firma de taxi. Suni la dispeceratul firmei de taxi unde ai avut probleme și spui că vrei să faci o reclamație. Explici care este problema și poate șoferul este sancționat, într-un fel sau altul.

Dacă ești interesat să afli care sunt toate regulile pe care un șofer de taxi trebuie să le respecte atunci poți să arunci un ochi peste lege aici. O altă obligație a taximetriștilor este „să aibă ținută corespunzătoare, un comportament civilizat și preventiv în relația cu clientul, respectând conduita de bună practică”. O altă dovadă că legea nu este respectată.