Ce se întâmplă dacă mănânci doar de la fast-food timp de două săptămâni
Aproape toată lumea știe că mâncarea de la fast-food este cât se poate de procesată și nesănătoasă, dar ce s-ar întâmpla dacă ai mânca doar așa ceva timp de două săptămâni?
Nutriționiștii spun că mâncărurile ultra-procesate – cum ar fi chipsurile, pizza și băuturile ultra-îndulcite – sunt periculoase din prisma conținutului crescut de zahăr și grăsimi. Totuși, nu doar cantitatea bogată de calorii este de vină pentru luarea în greutate în urma consumării acestor produse, conforum unui studiu realizat de US National Institute of Health (NIH).
NIG a analizat 20 de adulți cu vârsta de 30 de ani au fost puși să mănânce, timp de două săptămâni, fie o dietă formată din mâncăruri ultra-procesate, fie o dietă din alimente neprocesate. Ambele diete presupuneau trei mese pe zi, alături de o gustare. Participanții au avut voie să mănânce oricât de mult doreau.
Mai apoi, dieta lor era schimbată cu cealaltă opțiune pentru alte două săptămâni. Astfel, cercetătorii au descoperit că oamenii care mâncau mâncare ultra-procesată consumau, în medie, cu 500 de calorii mai mult pe zi, prin comparație cu cei care mâncau alimente neprocesate. De asemenea, cei cu o dietă de mâncare ultra-procesată s-au îngrășat cu aproximativ un kilogram.
Cu toate astea, participanții au spus că nu au simțit vreo poftă mai mare pentru mâncărurile ultra-procesate decât pentru cele neprocesate, deși cele din prima categorie îi făceau să consume cu 500 de calorii mai mult pe zi. Acele calorii în plus nici măcar nu erau consumate ca gustări, ci la micul dejun și la cină.
Motivul pentru care mâncărurile ultra-procesate îi fac pe oameni să mănânce cu 500 de calorii mai mult decât ar mânca în mod normal este că oamenii tind să le mănânce mai rapid. Astfel, ei consumă mai multe calorii pe minut, ducând la un exces înainte să apară senzația de sațietate. În timp, acest lucru duce și la creșteri în greutate.