Cum ar putea ingineria genetică să vindece herpesul într-o bună zi
Tehnologiile de modificare genetică ar putea ca, într-o bună zi, să îi ajute pe oamenii de știință să distrugă virusuri puternice, cum ar fi cel al herpesului sau al hepatitei B.
Tehnica prin care acest lucru ar putea fi posibil se numește CRISPR-Cas3, iar creatorii săi deja au aplicat la Center for Technology Licensing pentru a primi un brevet. Cercetătorii de la Cornell University cred că această tehnologie ar putea fi leacul la bolile virale, după cum arată un comunicat de presă. Ei au folosit Cas3 pentru a identifica și rupe bucăți de ADN uman, după cum arată o cercetare publicată în Molecular Cell.
În loc să identifice și să taie materialul genetic precum tehnologia CRISPR-Cas9 (cea care este cel mai des folosită de oamenii de știință) – CRISPR-Cas3 localizează secvențele ADN și le șterge cu totul. Astfel, cercetătorii pot observa rapid ce fac anumite bucăți de informații genetice și cum interacționează ele cu anumite virusuri. Mai mult, tehnologia va putea ajuta la atacarea și eliminarea ADN-ului viral.
„Laboratorul meu a petrecut ultimii zece ani încercând să își dea seama cum funcționează CRISPR-Cas3″, a zis biologul Ailong Ke de la Cornell. Sunt entuziasmat că eu și colegii mei am demonstrat într-un final activitatea sa de editare a genomului în celulele umane. Instrumentele noastre pot fi construite astfel încât să țintească aceste virusuri în mod foarte specific, iar apoi să le șteargă în mod foarte eficient. Teoretic, ar putea oferi un leac la aceste boli virale”.
Tehnologia CRISPR-Cas3 are și limitările sale momentan. Mai exact, cercetătorii nu pot controla cât de mult ADN poate aceasta să șteargă. Tocmai de aceea, ei trebuie să o îmbunătățească înainte de a o putea folosi ca o metodă de terapie asupra oamenilor. „Nu putem cu adevărat defini limitele ștergerii în mod precis, iar asta este un neajuns când vine vorba de terapii”, a ținut să sublinieze Ke.