Recomandările unui spion: Ce trebuie să știi despre recunoașterea facială
Recunoașterea facială este tot mai prezentă în societatea de azi. Unii dintre noi folosim acestă tehnologie zilnic. Un spion dezvăluie cum funcționează și cum să o păcălești.
Recunoașterea facială nu mai ține de domeniul științifico-fantastic, ci este o tehnologie ce este utilizată în prezent în foarte multe domenii și are foarte multe tipuri de aplicații. Poate cea mai întâlnită aplicație a acestei tehnologii este deblocarea telefonului prin recunoașterea feței utilizatorului.
Totuși, nu toate sistemele de autentificare facială funcționează la fel pe toate telefoanele. Unele au sisteme mai complexe (vezi iPhone), altele au sisteme simple ce pot fi păcălite și de o fotografie 3D. Britanicii de la publicația Express au vrut să afle cât de sigure sunt astfel de sisteme și cum pot fi păcălite.
Pentru asta au vorbit cu un agent aflat sub acoperire ce a explicat cum poți păcăli tehnologia. „Cred că pentru a păcăli acestă tehnologie, din ceea ce știu eu, ai nevoie doar de o pereche de ochelari mai mari, deoarece acești ochelari ți-ar acoperii ochii și sprâncenele”.
Ce ar trebui să știi despre recunoașterea facială
El a explicat că algoritmul funcționează colectând diferite informații precum lungimea sprâncenelor, distanța dintre ochi, distanța dintre gură și ochi. „Tehnologia este grozavă, dar nu cred că toată lumea realizează câte informații despre ei cedează și ce se întâmplă cu aceste informații”.
El mai spune că informațiile sunt stocate și la un moment dat cineva ar putea avea acces la ele. Acum lucrează la un caz ce implică partea întunecată a internetului (dark web) și spune că este uimit de ceea ce se poate găsi online. „Orice loc unde aceea informație este stocată poate fi abuzat. Odată ce ai dat informația este acolo, în lume”.
Ar trebui să-ți acoperi fața pe stradă sau să nu folosești astfel de sisteme de recunoaștere facială pe telefon? Agentul spune că pentru un om obișnuit nu ar trebui să fie o problemă deoarece dacă informațiile lui sunt colectate și folosite nu pot avea repercusiuni prea mari. „Depinde și ce informații consideri că sunt confidențiale. Sunt unii oameni care nu au nicio problema ca pozele cu ei să se afle peste tot. Unii împărtășesc prea multe informații online, alții sunt foarte conservatori”.
Așadar, dacă nu vrei ca toată lumea să aibă acces la informațiile tale atunci ai grijă la ce împărtășești online și cu cine. Și nu te baza prea mult pe tehnologia de recunoaștere facială de pe telefon.