Nava spațială autonomă care ne va proteja de asteroizi
Dacă deja există mașini care se conduc singure pe străzi, de ce nu ar exista și o navă spațială care va naviga singură prin spațiu?
Următoarea misiune European Space Agency se va baza pe aceeași tehnologie pe care compania lui Elon Musk a folosit-o pentru mașinile autonome. Nava spațială numită Hera va naviga de una singură prin spațiu, într-o strategie de apărare planetară.
În mod obișnuit, acest tip de misiuni se bazează pe operatorii de pe Pământ, care trimit comenzi navelor spațiale. Totuși, Hera va avea încorporat un sistem automat de navigație. Acest lucru va permite navei să acționeze în timp real. Nu va mai trebui să aștepte minute bune pentru a primi semnale de pe Pământ.
„Dacă crezi că mașinile autonome sunt viitorul pe Pământ, atunci Hera este pioniera autonomiei în spațiu”, a declarat Paolo Martino, inginer șef în cadrul misiunii.
Cum va contribui nava spațială la protejarea Pământului
Scopul navei este simplu: Să poată ajunge cât mai aproape de asteroidul binar Didymos, pentru a captura imagini de o calitate mai bună. Acesta este format din două corpuri, unul cu un diametru de 780 de metri, iar celălalt de 160 m. Astfel, cercetătorii vor putea monitoriza impactul asteroizilor, în cazul în care aceștia vor amenința planeta Pământ. Vor putea și dezvolta o mai bună strategie de deviere a acestora.
Așadar, Hera va funcționa ca un vehicul autonom. Va colecta date de la diferite componente pentru a construi un model coerent al împrejurimilor. Nava spațială se va baza pe date primite de la camere, senzori și lasere.
Nava spațială va putea naviga în mod autonom până la o distanță de aproximativ 200 de metri de asteroidul mai mic din cadrul sistemului binar.
European Space Agency urmează să lanseze nava spațială în 2023 și va dura trei ani până va ajunge la destinație. Aceasta face parte dintr-o misiune mai amplă, numită Asteroid Impact and Deflection Assessment (AIDA). În cadrul aceleiași misiuni, NASA va trimite și ea o navă spațială, către același sistem de asteroizi.