03 apr. 2019 | 18:47

Creierul tău ar avea nevoie de doar 1,5 MB pentru a stoca limba maternă

ACTUALITATE
Creierul tău ar avea nevoie de doar 1,5 MB pentru a stoca limba maternă
Flickr

Creierul uman nu doar coordonează activitatea organelor corpului, ci mai are printre funcțiile sale și stocare de informații.

De-a lungul timpului, omul își dezvoltă tot mai mult limbajul și capacitatea de înțelegere. Totuși, vorbirea presupune mult mai mult decât memorarea unor cuvinte, asemenea unui dicționar.

O echipă de cercetători de la două universități americane a pornit să descopere de cât spațiu de stocare ar avea nevoie creierul pentru a stoca o limbă pe care omul o cunoaște.

Există indicii asociative care te fac să corelezi anumite cuvinte unele cu altele. De exemplu, la auzul cuvântului „zbor”, să te gândești automat la cuvinte asociate cu acesta, de genul pasăre, avion, aripă etc. De asemenea, există și informații care transmit creierului cum se pronunță un cuvânt.

Autorii studiului au încercat să convertească toate modalitățile prin care creierul nostru ar putea stoca o limbă într-o cantitate de date. Pentru a face acest lucru, au folosit teoria informațională. Aceasta este o ramură a matematicii care se concentrează pe felul în care informația este codată în secvențe de simboluri.

Cum au calculat spațiul de stocare necesar limbii

Pentru a face calculele, cercetătorii au atribuit mărimi estimative unor aspecte variate ale limbii. Au început cu fonemele, cele mai mici unități sonore ale limbii, care se suprapun pentru a forma un cuvânt. Au aflat că oamenii folosesc aproximativ 50 de foneme, iar fiecăruia i-ar trebui aproximativ 15 biți pentru a fi stocat.

Următorul pas a fost vocabularul. Au estimat că o persoană obișnuită cunoaște aproximativ 40.000 de cuvinte. Luate împreună, acestea ar necesita o capacitate de stocare de 400.000 de biți.

Apoi a urmat semantica acestor cuvinte. Până în acest punct, învățarea unei limbi ar necesita un spațiu de stocare de 12 milioane de biți, potrivit cercetătorilor. După asta, au luat în considerare frecvența cuvintelor și regulile e sintaxă, cu 80.000 și respectiv 700 de biți fiecare.

Astfel, după adunarea tuturor părților, au ajuns la un spațiu necesar de stocare de 1,56 MB. Acesta ar fi echivalentul de memoriei necesare pentru o fotografie digitală obișnuită într-un dispozitiv real.