Cum faci backup criptat la iPhone și care sunt avantajele
Când vine vorba de backup la iPhone, opțiunile pe care le ai la dispoziție sunt mai numeroase ca niciodată. Nimic nu se compară însă cu un backup criptat, iar avantajele le voi detalia mai jos.
De la inventarea primului model de iPhone, am devenit dependent de iTunes. La intervale regulate de timp îmi făceam o copie de siguranță a telefonului pentru a preveni pierderea datelor sau pentru a facilita tranziția la un dispozitiv de generație mai nouă. După câțiva ani, a fost disponibilă și posibilitatea realizării unui backup criptat prin iTunes. Dacă ai spațiu suficient în cloud, poți opta și pentru o copie de siguranță în iCloud, dar restaurarea ei s-ar putea să dureze foarte mult.
Revenind însă la ideea de backup criptat, beneficiile sunt semnificative și nici nu-mi trece prin cap să mai fac un backup obișnuit vreodată. Trebuie însă să ai în vedere că este foarte important să ții minte parola pe care ai folosit-o la backup, deoarece se va propaga de la un terminal la altul, iar dacă o uiți, nu mai poți restaura niciodată backup-ul cu pricina. Resetarea parolei este posibilă doar pe terminalele cu iOS 12 sau mai nou și implică pierderea tuturor parametrilor configurați pe mobil.
Într-un backup criptat ți se salvează nu doar contactele, pozele și aplicațiile instalate. În schimb, beneficiezi de salvarea tuturor datelor pe care le-ai creat în aplicațiile terțe de pe mobil. Ți se pun la păstrare parolele pe care le-ai folosit la conturile tale de email, Facebook, Instagram, Twitter și orice alte programe. Până și istoricul conversațiilor de pe WhatsApp îl găsești acolo.
Pentru a crea un backup criptat, intră în iTunes pe laptop sau desktop. Conectează-ți telefonul și așteaptă să-ți apară sub forma unei icoane în colțul din stânga sus. Fă click pe el și, pe pagina de meniu Summary, bifează Encrypt Backup. Tastează parola pe care o ai în minte și retasteaz-o pentru confirmare. Se va iniția imediat backup-ul.
Restaurarea pe un alt telefon a aceluiași backup sau pe același dispozitiv se face tot de aici, cu un click pe Restore Backup. Trebuie însă să tastezi din nou parola definită în prealabil.
Ca o notă de subsol, dacă ai uitat parola și vrei să o resetezi, în cazul în care ai un iPhone cu iOS 12 sau mai nou, intră la Configurări sau Settings, la General și fă un tap pe Reset, la baza meniului. Optează pentru Reset all settings – prima opțiune de sus. Confirmă inițierea procesului prin tastarea codului de la telefon și așteaptă câteva momente până repornește.