06 mart. 2019 | 19:20

Cum se antrenează specialiștii în caz că un asteroid imens lovește Pământul

ACTUALITATE
Cum se antrenează specialiștii în caz că un asteroid imens lovește Pământul

Astronomii și-au dat seama că nu suntem suficient de pregătiți în cazul în care un asteroid ar putea ateriza pe suprafața Pământului.

Oamenii de știință și cei ai legii au devenit din ce în ce mai îngrijorați de amenințarea obiectelor care zboară în apropierea Pământului. Aceștia au realizat că suntem nepregătiți în cazul unei amenințări cu asteroizi.

În octombrie 2017, un asteroid cu un diametru de 20 de metri a trecut pe lângă planeta noastră, la doar 50.000 de kilometri depărtare. Apoi, pentru câteva săptămâni, zeci de astronomi din laboratoare din toată lume s-au mobilizat. Aceștia au încercat să facă toate măsurătorile posibile legate de asteroid, ca pregătire pentru un posibil impact.

Asteroidul fusese descoperit cu cinci ani înainte, iar astronomii știau că nu reprezenta o amenințare pentru Pământ. Totuși, aceștia au folosit zborul atât de apropiat al corpului ceresc ca un exercițiu prin care își puteau testa abilitatea de a coordona rapid o campanie de observație la nivel mondial.

Cercetările ulterioare au permis astronomilor să determine perioada de rotație, dimensiunea maximă, dar și clasa de asteroizi din care făcea parte. Dacă acesta ar fi reprezentat o amenințare validă, aceste detalii ar fi permis cercetătorilor să determine atât locul de pe Pământ unde roca ar putea ateriza, dar și ce daune ar putea cauza.

Exercițiul a fost un succes. Au existat și câteva probleme, totuși. O pană de curent cauzată de un copac căzut, dar și uraganul Maia au împiedicat vizibilitatea unor telescoape care monitorizau asteroidul.

Congresul din Statele Unite a cerut în 2005 ca NASA să încerce să monitorizeze 90% din obiectele mai mari de 140 de metri din apropierea Pământului, mărime care ar fi catastrofică pentru o țară, sau chiar pentru întreaga lume.

Oamenii de știință vor continua să facă asemenea teste. Unii chiar lucrează la modalități prin care să devieze traiectoria acestor asteroizi, dacă vor reprezenta cu adevărat o amenințare pentru planetă.