28 feb. 2019 | 14:30

Momentul când Motorola a încercat să cumpere Huawei cu 7,5 mld de dolari

ACTUALITATE
Momentul când Motorola a încercat să cumpere Huawei cu 7,5 mld de dolari

Acestă achiziție ar fi putut schimba întreaga industrie telecom dacă ar fi fost dusă la capăt.

Într-o dimineață de decembrie, Ren Zhengfei, fondatorul Huawei, a fost fotografiat pe o plajă alături de Mike Zafirovski, chief operating officer al Motorola, și de Larry Cheng, șeful diviziei Motorola pentru China.

Anul era 2003 și la câteva săptămâni după ce acestă fotografie a fost făcută cele două părți au ajuns la o înțelegere. Motorola urma să cumpere Huawei pentru 7,5 miliarde de dolari.

Executivii Huawei și Motorola în 2003

Ren Zhengfei, fondatorul Huawei, alături de Mike Zafirovski, COO al Motorola, și de Larry Cheng, Motorola

În prezent, Huawei a devenit cel mai important, și cel mai controversat, furnizor de echipamente telecom din lume, cu venituri globale de peste 100 de miliarde de dolari anul trecut. Ascensiunea companiei a stârnit motive de îngrijorare în vest legat de controlul guvernului de la Beijing pe care-l are asupra companiei.

Dacă înțelegerea cu Motorola, ce a fost dezvăluită pentru prima dată, ar fi fost un succes atunci industria telecom ar fi fost schimbat pentru totdeauna. Totuși, după cum a notat un executiv al companiei, „nu este clar dacă Huawei ar fi salvat Motorola sau Motorola ar fi distrus Huawei”.

La momentul acelei înțelegeri, Motorola și Huawei erau pe drumul cel bun. Amândouă companiile erau lideri pe echipamentul de rețea wireless și ambele companii făceau telefoane mobile. Însă atunci Motorola era un brand global, nu Huawei.

După ce acestă înțelegere a picat, soarta Motorola s-a înrăutățit și a început să înregistreze pierderi de miliarde de dolari. În 2010, Motorola a dat în judecată compania chineză pentru furt de secrete comerciale, un proces ce a fost rezolvat în afara curții, dar era prea târziu.

Acestă dezvăluire ne arată și cum Huawei a devenit favorita guvernului de la Beijing doar după ce a reușit să-și crească business-ul la nivel internațional. „Huawei nu a fost selectată de guvern și nu i-au fost oferite reduceri de taxe. Acum guvernul susține Huawei pentru că s-a dovedit a fi un succes. La început, Ren Zhengfei voia să fie independent de guvernul chinez. Nu voia ca aceștia să se implice și nici nu le dorea banii”, a declarat Yang Zhizhong, un bancher la Morgan Stanley care a negociat cu Motorola.

De ce a picat înțelegerea dintre Huawei și Motorola

Afacerile Huawei și Motorola

Cum au evoluat Motorola și Huawei

Înțelegerea a fost structurată bine pentru a se asigura că va fi aprobată de autorități. La momentul respectiv, compania din China nu trecea printr-o perioadă foarte bună, potrivit lui Leon Meng, bancherul JPMorgan care a negociat pentru Motorola. Huawei căzuse la înțelegere cu Cisco în urma unui proces în care compania era acuzat de furt tehnologic.

Leon Meng spune că a fost surprins că Reh Zhengfei a vrut să vândă și că a fost dezamăgit când afacerea nu s-a finalizat. „Am fost surprins să văd cât de deschisă a fost echipa Huawei și impresionat de etica muncii chinezilor”.

Pe măsură ce înțelegerea era finalizată, Zafirovski de la Motorola a fost înlocuit de Ed Zander, venit de la Sun Microsystems. El a fost de acord să se continue discuțiile, dar nu a vrut să semneze. De asemenea, membrii boardului Motorola nu voiau să dea o sumă atât de mare pe o companie străină necunoscută, mai ales că se cerea o sumă mare cash.

„Am fost șocat să aflu că Motorola a refuzat înțelegerea deoarece testele au fost foarte pozitive și ambele echipe începuseră să se înțeleagă bine” a spus Meng.

Între timp, Motorola și-a vândut diviza de telefoane către Google, iar acum a ajuns în cadrul companiei chineze Lenovo. Motorola Solutions se concentrează acum pe sisteme de comunicare pentru sectorul public.

Huawei a devenit cel mai mare furnizor de echipamente telecom din lume și al doilea cel mai mare producător de smartphone-uri din lume.