18 feb. 2019 | 08:34

Site-ul care generează fețe umane prin inteligență artificială pare desprins din viitor

ACTUALITATE
Site-ul care generează fețe umane prin inteligență artificială pare desprins din viitor

Un website care s-ar putea să ți se pară terifiant la prima vedere, generează fețe umane în perpetuitate printr-un algoritm avansat de inteligență artificială.

”Această persoană nu există” (ThisPersonDoesNotExist.com) este numele unui nou website care îndeplinește un singur rol. Nu are niciun meniu sau buton, iar singurul gest pe care poți să-l faci după ce l-ai accesat este să apeși pe refresh pentru a obține o nouă față umană generată de o inteligență artificială. Partea importantă pe care trebuie însă să o reții este că acel individ sau individă din fața ochilor nu există în realitate.

Faptul că un computer poate genera fețe umane nu este neapărat o noutate absolută. Niciodată nu am văzut însă un mecanism atât de facil pentru a profita de tehnologia respectivă precum site-ul ThisPersonDoesNotExist. Acesta a fost creat de către Philip Wang, un inginer software la Uber.

La bază, proiectul se bazează pe o lucrare de cercetare făcută publică de către cei de la NVIDIA în urmă cu mai puțin de un an. În cazul NVIDIA, scopul a fost tot de a genera fețe umane. În acest scop, un algoritm s-a antrenat prin analizarea unui număr foarte mare de fețe adevărate. Printr-o rețea neurală intitulată ”rețea generativă adversorială”, inteligența artificială poate genera alte fețe diferite de cele pe care le-a analizat în trecut.

Într-o postare pe Facebook pe marginea proiectului său, Philip Wang a insistat pe faptul că, la fiecare apăsare a butonului de refresh, o nouă față este generată de la zero. ”Cei mai mulți oameni nu înțeleg cât de performante sunt inteligențele artificiale când vine vorba de sintetizarea imaginilor pe viitor.”, a menționat inginerul software.

În mod previzibil, rezultatele generate de website sunt departe de a fi perfecte de fiecare dată. De multe ori, este imposibil să-ți dai seama dacă ai în fața ochilor o femeie sau un bărbat. Acest detaliu nu minizează însă efortul inteligenței artificiale.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele