05 feb. 2019 | 11:40

De ce o să-ți fie ridicată mașina în București dacă parchezi în aceste locuri

ACTUALITATE
De ce o să-ți fie ridicată mașina în București dacă parchezi în aceste locuri
Daniel Ștefan/Playtech

Parcarea mașinii pe trotuar ar putea, în sfârșit, să fie sancționat aspru de lege. Codul rutier ar putea fi recompletat, astfel încât să-ți fie ridicată mașina dacă o parchezi pe trotuar, blocând trecerea pietonilor.

Regula e simplă și de bun simț: dacă un pieton n-are voie să meargă pe carosabil, nici tu, ca șofer, nu ai ce căuta pe spațiile pietonale. Și nici mașina ta!

Deputatul USR Cătălin Drulă vine cu o propunere legislativă foarte necesară, care să facă puțină ordine în această „sălbăticie” rutieră din București. În momentul de față, legislația dă permisiunea autorităților să acționeze doar în cazul mașinilor parcate neregulamentar pe stradă, dar nu și în cazul celor parcate pe trotuar (probabil au legislatorii un motiv pentru care nu au făcut o lege completă).

Prin urmare, deputatul cere completarea Codului rutier, pentru a fi introdusă și posibilitatea ridicării automobilelor care blochează trotuarele.

„Poliția nu poate face nimic în prezent și sunt situații când se poate bloca accesul într-un spital sau unități de învățământ. În toate aceste situații, poliția poate să pună o amendă în parbriz, dar nu poate face nimic pentru a înlătura efectiv pericolul. Lipsa locurilor de parcare este o problemă reală. Asta nu înseamnă că unii dintre noi trebuie să-i chinuim pe ceilalți”, a declarat deputatul.

Atunci când trotuarul este îngust, pietonii (adulți, copii, bătrâni) sunt nevoiți să ocolească pe carosabil mașinile parcate. Unele zici că sunt aruncate acolo, într-atât de pricepuți sunt anumiți șoferi și anumite șoferițe.

Noua lege trebuie să fie valabilă pentru tot Bucureștiul, nu doar în centru sau în apropiere de instituțiile publice. Nicio mașină nu ar trebui să fie parcată, nici cu două roți, nici cu toate patru, pe trotuar, indiferent că ești lângă o școală, la o piață sau într-o zonă rezidențială.

Într-adevăr, nu sunt destule locuri de parcare. Dar Capitala n-a fost concepută pentru a găzdui peste un milion de automobile. Și nici nu va în următorii 20 de ani. Dacă nu ai un loc (plătit!), amenajat, unde să-ți parchezi mașina, nu-ți cumperi una! Este cât se poate de simplu. Alternativă există. Atunci când cetățenii n-au chef să fie responsabili față de cei din jur, trebuie să intervină legea și să impună sancțiuni, iar cei care o încalcă să-și asume consecințele.