31 ian. 2019 | 15:26

Specialiștii au ajuns la doi km sub Antarctica într-un demers fără precedent

ACTUALITATE
Specialiștii au ajuns la doi km sub Antarctica într-un demers fără precedent

Gheața din Antarctica se topește, și se topește repede. Cu cât schimbarea climatică devine o amenințare mai mare, cu atât este nevoie să fim mai informați și pregătiți pentru ce urmează. De asta se ocupă cercetătorii din cadrul operațiunii British Antarctic Survey.

Oamenii de știință au forat la o adâncime record, de peste doi kilometri, în gheața Antarcticii de Vest, și nu doar pentru a ne arăta că pot. Cercetătorii au vrut să ajungă la ce se află sub stratul de gheață, la stratul de sedimente pe care aceasta s-a format.

Astfel, cercetătorii au folosit o tehnică specială de forare, cu apă fierbinte la o temperatură de 90 de grade Celsius, pentru a putea studia sedimentele de sub calota de gheață. Vor putea înțelege mai bine ce schimbări se vor produce în regiune, de-a lungul timpului, dar și anticipa cum schimbarea climatică va face ca gheața să se topească și să contribuie, așadar, la creșterea nivelului mării.

Echipa British Antarctic Survey a forat 63 de ore încontinuu pentru a crea o groapă cu diametrul de 30 de centimetri prin care să poată strecura instrumentele necesare realizării cercetării. O parte a provocării a reprezentat-o și mediul în care cercetătorii au fost nevoiți să lucreze. La -30 grade Celsius, apa rezultată din topirea gheții a continuat să re-înghețe, limitând astfel timpul pe care l-au avut la dispoziție pentru a coborî instrumentele de monitorizare.

Groapa de doi kilometri este cea mai mare săpată vreodată  Proiectul, numit Bed Access Monitoring and Ice Sheet History sau BEAMISH, este în lucru de 20 de ani. O încercare anterioară de a face același lucru, în 2004, s-a soldat cu eșec.