De ce Microsoft o să primească 22 de milioane de euro din banii românilor
Microsoft are de încasat o avere de la statul român, din bani publici, evident. Nu e deloc o noutate pentru România, dar este o necesitate, mai ales că e vorba de o datorie mai veche, încă neachitată.
Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale are de plătit către Microsoft peste 22 de milioane de euro, sumă care reprezintă tranșa a doua și a treia dintr-un contract încheiat în aprilie 2013 pentru utilizarea de licențe Microsoft în mai multe instituții publice.
În cazul în care nu-ți mai amintești, aceste licențe au dat multe bătăi de cap celor care au vrut să fenteze sistemul, iar contractul a ajuns în instanță, care a stabilit vara anului trecut obligația Ministerului Comunicațiilor să vireze noi tranșe de bani.
„Până în prezent, membrii asocierii nu au prezentat acordul și cota care i se cuvine fiecăruia, hotărârea pronunțată de Curtea de Apel București nefiind până în acest moment redactată/comunicată părților. Plățile celor două tranșe urmează să fie efectuate imediat după îndeplinirea întocmai a condițiilor reținute de către Curtea de Apel București în sarcina pârâților D-CON.NET GmbH, Comsoft Direct AG, Bechtle Holding Schweitz AG și Synotech Global Services România”, a transmis ministerul pentru profit.ro.
Statul român, aproape dator vândut celor de la Microsoft
Ministerul Comunicațiilor a semnat acest contract în aprilie 2013 pentru drepturile neexclusive de utilizare pe durată nelimitată a produselor software Microsoft în mai multe instituții publice. Contractul a fost încheiat cu asocierea formată din Synotech Global Services Switzerland AG (fosta D-CON.NET AG), liderul asocierii, D-CON.NET GmbH, Comsoft Direct AG, Bechtle Holding Schweiz AG și Synotech Global Services România SRL (fosta Dim Soft SRL).
Până în octombrie 2013, a fost achitată prima tranșă, de 11 milioane de euro, dar, ulterior, contractul și responsabilitatea plății a fost cesionat de acea asociere către UniCredit Bank România.
În mod normal, a doua tranșă, tot de 11 milioane de euro, ar fi trebuit achitată până în octombrie 2014, iar a treia tranșă, un an mai târziu. În total, statul român trebuia să plătească Microsoft cu 33,3 milioane de euro.
Dar, Ministerul Comunicațiilor a suspendat achitarea tranșei a doua pe motiv că existau suspiciuni legate de existența asocierii după schimbarea denumirii firmelor din cadrul acesteia.
Ulterior, pe la începutul anului 2015, a cerut instanței suspendarea întregului contract semnat în 2013. Evident, Tribunalul București a respins cererea făcută de minister, dar, în februarie 2016, a făcut recurs.
Între timp, în proces a intervenit și Microsoft România, în calitate de intervenient.
Probleme vechi cu Microsoft
Instituțiile publice din România și-au prins grav „urechile” în aceste licențe Microsoft. Să nu uităm că în 2011, Ministerul Comunicațiilor a mai plătit un contract similar, cu 13,9 milioane de euro pentru utilizarea unui număr de 186.087 licențe Microsoft de către Ministerul Educației.
Conform profit.ro, a treia tranșă din acest contract, virată în iulie 2013, în sumă de 5,63 milioane de euro, a fost încasată de UniCredit Bank Romania, care a preluat contractul prin cesiune de la D-CON.NET AG. Pentru utilizarea a 163.427 de licențe Microsoft în mai multe insituții publice, ministerul a avut un alt contract cu D-CON.NET AG, în sumă de 90,18 milioane de euro.
Acest contract a fost derulat în perioada 2009-2012. În total, ministerul a achitat 104,08 milioane de euro pentru utilizarea licențelor Microsoft în școli și instituții publice în acest interval. Dacă este adăugată și valoarea contractului din aprilie 2013, în sumă de 33,3 milioane de euro, cifra totală ajunge la 137,4 milioane de euro.
Să tot aibă Microsoft așa clienți!