Ce se întâmplă cu radarele din România: toți șoferii vitezomani trebuie să știe
Radarele ar putea speria iar șoferii vitezomani. Decizia privind presemnalizarea radarelor fixe și mobile s-ar putea să cadă, după ce judecătorii constituționale i-au dat dreptate președintelui Klaus Iohannis care a atras atenția că măsura mai degrabă ar crește agresivitatea în trafic.
Este o veste relativ proastă pentru șoferii vitezomani care se bazau că ar fi putut, curând, să calce pe accelerație de îndată ce ar fi trecut de puținele radare de pe șoselele din România.
Propunerea legislativă a PSD viza presemnalizarea dispozitivelor radar instalate pe autovehicule staţionare sau pe suporţii amenajărilor rutiere şi a dispozitivelor radar tip pistol. Klaus Iohannis a susținut opinia unor reprezentanți ai Poliției Rutiere, care au atras atenția că o asemenea tactică aduce atingere prevederilor constituţionale şi afectează protejarea dreptului la viaţă şi la integritatea fizică şi psihică.
“[…] Curtea apreciază că soluţia legislativă criticată face ca aplicarea legislaţiei rutiere – sub aspectul respectării limitelor vitezei de circulaţie pe drumurile publice -, pe de o parte, să se îndepărteze de la scopul ei, care vizează siguranţa traficului rutier şi, în mod special, ocrotirea vieţii şi a integrităţii corporale a persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public, iar, pe de altă parte, să fie lipsită, în mare măsură, de componenta sancţiunii”, se arată în motivarea deciziei.
Dacă ești vitezoman și ignorant cu legile rutiere, ai tendința (sau nu) să calci pe accelerație mai tare de-ndată ce lași radarele în urmă și după ce ai văzut presemnalizarea. Dacă aceasta nu există, ar trebui să fii conștient că întregul sector de drum este prevăzut cu radare (fie mobile, fie fixe).
Dar, depinde de modul în care sunt plasate radarele. Dacă ele sunt așezate în locuri cu risc ridicat pentru pietoni (în apropiere sau chiar în localități), atunci presemnalizarea ar trebui, cumva, să micșoreze riscul accidentelor.
Pe de altă parte, toți șoferii trebuie să respecte regulile de circulație și nu trebuie să aibă nevoie de presemnalizări care să le amintească să fie atenți la limita de viteză. Situația este mai complicată decât pare.
„Soluţia legislativă mai sus menţionată nu este aptă, în opinia Curţii, să conducă la creşterea gradului de siguranţă a circulaţiei rutiere, întrucât nu asigură conformarea conducătorilor de autovehicule la regimul legal de viteză prevăzut pentru întreg sectorul de drum respectiv. Dimpotrivă, obligativitatea atenţionării conducătorilor de autovehicule cu privire la acţiunile poliţiei rutiere de supraveghere şi de control privind respectarea dispoziţiilor legale referitoare la limitele de viteză pe drumurile publice este de natură să ducă la creşterea agresivităţii rutiere pe segmentele de drum public pe care nu sunt postate panouri de atenţionare cu privire la prezenţa dispozitivelor destinate măsurării vitezei precizate anterior, iar nu la diminuarea şi stoparea acestei agresivităţi”, precizează Curtea Constituțională a României.