20 ian. 2019 | 15:44

Micro-LED vs. OLED: cum au evoluat televizoarele care costă o avere

ACTUALITATE
Micro-LED vs. OLED: cum au evoluat televizoarele care costă o avere

Ai fi fost tentat să crezi că noile modele de televizoare nu mai au cum să evolueze pentru a justifica investițiile exorbitante în noi modele. Iar după aceea, au apărut primele modele cu panouri Micro-LED.

În fiecare an, giganții din industria tech lansează noi modele de orice. Indiferent dacă este vorba de televizoare, laptopuri sau smartphone-uri, marile companii speră că reușesc să te convingă de utilitatea unui upgrade anual. Telefoanele au devenit atât de bune în ultimii ani, încât vânzările au scăzut vertiginos pentru companii ca Samsung sau Apple. Când vine vorba de TV-uri însă, situația este un pic altfel.

După câteva decenii de LCD-uri și aproximativ un deceniu de LED-uri, ultimii ani au fost dominați de inovațiile din categoria OLED. În același timp însă, ecranele Micro-LED au ajuns de curând cap de afiș la marile târguri de tehnologie.

Samsung și al său televizor Micro-LED cât un perete

The-Wall-Modular-MicroLED-146-inch-TV-21

La începutul lui 2018, la CES în Las Vegas, când producătorii de TV-uri încercau să justifice investițiile fabuloase în câteva modele de televizoare cu OLED, Samsung s-a aruncat la ceva nou. A prezentat The Wall, un Micro-LED TV cu diagonala de 146 de inci, aproximativ 3,7 metri.

Partea fascinantă nu a constat însă în diagonala exagerată pentru orice sufragerie în care ai călcat vreodată. Magia sa era definită de fapt de tehnologia cu ajutorul căreia o astfel de creație a fost posibilă. În plus, a reprezentat un avertisment pentru cei care până atunci se uitau cu jind la OLED-uri. Dintr-un punct de vedere, este ușor să spui că aceasta este tehnologia viitorului. Convingerile vor veni însă din lista de argumente.

Ca să înțelegi prezentul și să te arunci la pronosticuri despre viitor, ar fi bine să ai în vedere trecutul. Când vorbim de televizoare moderne, trecutul ține de LCD-uri sau, mai recent, LED-uri. Acestea din urmă utilizează de fapt tot un panou cu cristale lichide, dar beneficiază de upgrade-ul unor LED-uri (diode emițătoare de lumină) în spate. Pentru că, în mod tradițional, LCD-urile nu-și pot genera singure lumina, implementarea panoului format din ”light emitting diodes” s-a reflectat într-o grosime mai mică a TV-urilor, un contrast mai mare, un negru mai profund și culori mai vii.

Față de LED-uri, upgrade-ul la OLED a fost și va rămâne revoluționar, deși costurile sunt pe măsură. OLED TV-urile se bucură de review-uri laudative datorită faptului că incorporează un panou ”emisiv”. Deși termenul ar putea suna ciudat, face referire la faptul că fiecare pixel dintr-un OLED își generează propria sursă de lumină. Nu are nevoie de retroiluminare precum toate tehnologiile anterioare.

samsung microled the wall

Avantajele un panou OLED emisiv sunt date de un negru perfect, o acuratețe a culorilor memorabilă și o variație de vizibilitate din laterală aproape imperceptibilă. Cu alte cuvinte, rezolvă sau îmbunătățește tot ce se putea îmbunătăți la LED-uri. OLED-urile vin însă la pachet cu o problemă majoră care nu se va remedia prea curând. Pentru că utilizează în compoziție compuși organici, de aici vine Organic Light Emitting Diode, costurile de producție sunt mari.

În plus sau mai bine zis în minus, în condiții de utilizare extremă, OLED-urile ar putea suferi de fenomenul de burn-in. Acesta din urmă s-ar putea să-ți aducă aminte de plasmele de acum zece ani care aveau imprimată în ecran sigla postului TV la care te uitai cel mai des. Fenomenul este destul de dificil de reprodus, dar există câteva clipuri pe YouTube care îți confirmă că problema nu e fictivă.

Beneficiile Micro-LED, în teorie

closeup-microleds

La fel ca OLED, panourile Micro-LED sunt emisive, adică pixelii se luminează singuri. Spre deosebire însă de OLED, de această dată nu mai vorbim de compuși organici în construcție care să funcționeze ca sursă de lumină. Ca urmare, beneficiile OLED sunt prezente și aici, negru perfect, acuratețe excelentă a culorilor și unghiuri de vizibilitatea aproape impecabile.

Spre deosebire de OLED însă, grosimea efectivă a panoului a scăzut și mai mult, luminozitatea maximă este semnificativ mai mare și, nu în ultimul rând, aceste TV-uri sunt imune la fenomenul de burn-in explicat mai sus. La ora actuală, puterea luminoasă a micro-LED-urilor Samsung este de 4000 de niți, cam de șase ori mai mare decât în cazul smartphone-urilor de top. În viitor, coreenii nu s-au ferit să afirme că s-ar putea să atingă chiar și 10.000 de niți. Aceste cifre ar trebui să fie magice pentru experiențe HDR fotorealiste în confortul căminului.

Dacă lucrurile merg cum trebuie și va crește adopția Micro-LED, rata de scădere a prețului de producție ar trebui să fie mult mai alertă decât în cazul extravagantului OLED.

Ca principiu, pentru că Micro-LED-uri își au fundația în panourile cu aplicații industriale, au și avantajul teoretic de a fi modulare. Asta înseamnă că, în viitor, ar putea fi posibil să-ți extinzi diagonala TV-ului în funcție de necesități, printr-o achiziție ulterioară sau alipindu-uți TV-ul din dormitor celui din sufragerie când ai musafiri.

Momentan însă, Samsung oferă TV-uri Micro-LED în doar câteva diagonale. Acum un an era vorba doar de 146 de inci. La CES 2019, sud coreenii au adus o versiune modulară de 75 de inci cu o rezoluție nativă 4K ultra HD. În 12 luni tehnologia din spate s-a bucura de asemenea de câteva îmbunătățiri, când vine vorba de căldura disipată și de densitatea de pixeli.

Nu face doar Samsung investiții în panouri Micro-LED

Microled în lumină naturală

În 2017, au apărut zvonuri legate de faptul că Apple ar putea cocheta cu adopția de Micro-LED-uri. Spre deosebire de sud-coreeni însă, scenariile pe care le avea în vedere compania americană erau însă cu totul altele. Datorită consumului redus de energie al acestor panouri, gigantul condus de Tim Cook cocheta cu utilizarea lor în iPhone-uri și, de ce nu, într-o viitoare versiune de Apple Watch. Câteva surse au confirmat deja că în laboratoarele Apple există un ceas inteligent cu Micro-LED.

În altă ordine de idei însă, în cazul celui mai recent Apple Watch, producătorul american a optat pentru LTPO OLED, un upgrade pentru OLED-urile tradiționale, dar departe de micro-LED. Ideea este că s-ar putea să mai treacă ceva timp până când vei putea pune mâna pe un televizor Micro-LED, iar faptul că doar Samsung se laudă cu realizări în acest domeniu înseamnă două lucruri.

Momentan, costurile de producție sunt prea mari pentru a se justifica lansarea unui produs comercial pentru acasă, fie el și unul foarte scump. În al doilea rând, mai există particularități importante de finisat în așa fel încât profanii să simtă un upgrade semnificativ al experienței video. Nu ai cum să ceri bani în plus, când un TV cu Micro-LED emană căldură mare iar densitatea pixelilor nu se apropie de OLED.

În ritmul actual de evoluție, Micro-LED-uri s-ar putea să intre în mainstream cam în același timp cu TV-urile 8K, iar atunci, din păcate, s-ar putea rezuma la 4K. Conform estimărilor, ar trebui să ajungă în magazine cam în 2020. Rămâne să vedem dacă se va materializa proiectul. microled

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele