Huawei, demascată că face afaceri ilegale. Țările dictatoriale în care chinezii și-au băgat coada
Lucrurile se complică pentru Meng Wanzhou, fiica fondatorului Huawei, după ce s-au găsit documente care atestă că firma chineză făcea afaceri în Iran și Siria prin intermediul a două companii.
Autoritățile americane susțin că Meng Wanzhou, CFO-ul Huawei și fiica fondatorului, a păcălit băncile internaționale să aprobe tranzacții cu Iran susținând că cele două companii prin care se realizau acele tranzacții erau independente de compania chineză, când defapt acele companii erau controlate de chinezi.
Executivii chinezi au susținut că Skycom Tech Co Ltd, vânzător de echipamente telecom, și compania paravan Canicula Holdings sunt independente de Huawei, dar noi documente găsite de cei de la Reuters în Iran și Siria arată că Huawei, cel mai mare producător de echipamente telecom, avea o relație mai strânsă cu aceste firme decât se credea inițial.
În acele documente se poate vedea că un executiv de rang înalt al Huawei este manager al Skycom în Iran. De asemenea, documentele arată că cel puțin trei chinezi aveau drepturi de semnătură pentru conturile bancare ale Huawei și ale Skycom în Iran.
În același timp, un avocat din regiune susține că producătorul de echipamente telecom acționa în Siria prin intermediul companiei paravan Canicula.
Aceste legături nu au fost raportate anterior și ar putea fi un plus pentru autoritățile americane în cazul împotriva lui Meng. Reamintim că cei de la Huawei au declarat că Skycom era doar un partener de business cu care nu aveau legături strânse.
Conform americanilor, Huawei s-a folosit de Skycom să vândă echipament telecom Iranului și au păcălit băncile interanționale să aprobe tranzacții de sute de milioane de dolari. Aceste acțiuni ar fi încălcat sancțiunile economice pe care Washingtonul le-a impus impotriva comerțului cu Iranul.
Meng Wanzhou și producătorul de echipamente telecom nu au răspuns la solicitările Reuters și purtătorul de cuvând al departamentului de justiție din Washington a refuzat să comenteze.
Reamintim că Meng Wanzhou a fost eliberată după ce a fost plătită o cauțiune de 7,5 milioane de dolari, dar este reținută în Vancouver în timp ce Washingtonul încearcă să o extrădeze. În SUA, fiica fondatorului Huawei ar fi acuzat de o presupusă conspirație de fraudare a mai multor instituții financiare și ar putea primi 30 de ani de închisoare pentru fiecare acuzație.