31 dec. 2018 | 11:30

Cum să faci fotografii bune cu telefonul la artificiile de Revelion

ACTUALITATE
Cum să faci fotografii bune cu telefonul la artificiile de Revelion

Noaptea de Revelion este una specială, mai ales datorită artificiilor pe care o să le vezi pe cer, iar dacă vrei să surprinzi acestă atmosferă cu smartphone-ul atunci ține cont de aceste sfaturi.

Smartphone-urile au senzori foto performanți și post procesarea fotografiile de către software a devenit și mai bună. Totuși, pentru ca fotografiile de noapte cu artificii ca să iasă bine ai nevoie de câteva lucruri.

În primul rând, îți recomand să folosești un trepied deoarece va trebui să faci fotografii cu un timp de expunere de câteva secunde. Așadar, oricât de stabile ar fi mâinile tale tot nu vor fi îndeajuns pentru o fotografie cu un timp de expunere de 8 secunde. Dacă nu ai un trepied, mai poți să-ți pui telefonul într-un loc și să nu-l miști.

Mai departe, dacă telefonul tău are un mod pro atunci îți recomand să-l folosești. Să dezactivezi modul HDR și să bifezi opțiunea de a face fotografii RAW, nu doar JPG deoarece îți oferă mai multe posibilități la editare.

Pentru fotografierea artificiilor timpul de expunere este crucial. Practic, determină ceea ce vei surprinde în imagine. Nu vrei să ai un timp de expunere prea scurt, dar nici unul prea lung. Un timp de expunere între o secundă și opt secunde ar trebui să fie ok. De asemenea, îți recomand să surprinzi cât mai mult din peisaj pentru a oferi context artificiilor, să vedem locul unde au fost acele artificii.

Să nu uiți de sensivitatea imaginii (ISO) ce trebuie setată undeva la ISO 50 sau 100. Sau și mai jos, dacă telefonul îți permite. Ar fi bine să alegi și focusul să fie unul mare (infinity sau reprezentant de un simbol cu un munte) pentru a te asigura că totul este în clar atunci când faci o fotografie.

O altă funcție de care ar trebui să ții cont este white balance și să alegi una de 5000 – 5550 K (grade Kelvin).

Nu în ultimul rând, sincronizarea este foarte importantă și trebuie să faci fotografia la timpul potrivit. Pentru că nu vrei să miști telefonul apăsând cu degetul pe ecran, cel mai bine este să folosești o metodă de declanșare a fotografiei de la disntață. Pentru smartphone-uri poți să folosești o pereche de căști și să declanșezi fotografia apăsând pe buton. Dacă nu merge intră în setările camerei și vezi acolo dacă poți folosi butoanele de volum pentru a face o fotografie.

În ultimul rând, dacă telefonul tău nu are un mod PRO atunci poți să descarci o aplicație precum Camera FV-5 care-ți oferă un mod manual de fotografiere.