Sistemul de autentificare facială, păcălit de capete imprimate 3D
Autentificarea prin intermediul unui senzor de amprentă pe smartphone-uri începe să dispară de pe telefoanele de top și autentificarea facială îi ia loc. Dar este la fel de sigură?
Încă de când a apărut această metodă de deblocare a telefonului s-au făcut zeci de teste cu fotografii printate sau fotografii pe ecrane pentru a încerca a păcăli sistemul telefonului. În unele cazuri, sistemul a fost păcălit, în altele nu.
Cel mai recent test include imprimarea 3D a chipului unei persoane pentru a încerca deblocarea iPhone X și a patru telefoane Android. Rezultatele sunt dezamăgitoare.
iPhone X a fost singurul telefon care nu a fost păcălit de capul fals după ce a fost scanat de mai multe ori de sistemul de autentificare al Apple. Așadar, se pare că sistemul complex de autentificare facială este îndeajuns de bun. Nu același lucru poate fi spus și pentru patru telefoane Android.
LG G7 ThinQ, Samsung Galaxy S9, Samsung Galaxy Note 8 și OnePlus 6 au permis accesul după scanarea capului fals. Este dezamăgitor să vezi că doar Apple a reușit să facă sistemul să fie sigur, iar pe Android încă nu avem ceva la fel de bun.
Probabil și de aceea, pe toate telefoanele Android avem ca metodă de securizare și deblocare prin scanarea amprentei, fie el pe telefon sau sub ecran.
Totuși, atât OnePlus 6, cât și Galaxy Note 8 au sisteme rudimentare de deblocare facială, nici pe departe la fel de complexe precum cel regăsit pe iPhone X și Xs. Merită menționat însă că pe Samsung poți folosi scannerul de iris, dacă vrei mai multă securizare.
Poate ar fi fost interesant de testat și Huawei Mate 20 Pro, deoarece aici se vorbește de un sistem de autentificare facială poate la fel de complex ca cel al Apple.
Oricum ar fi, producătorii Android ar trebui să ia mai în serios dezvoltarea unui astfel de sistem deoarece ușurința utilizării deblocării faciale face ca tot mai mulți utilizatori în dauna unei parole lungi și complexe, dar care oferă o siguranță mai mare.