17 nov. 2018 | 08:38

Elon Musk vrea să revoluționeze internetul, iar acum are și voie să facă asta

ACTUALITATE
Elon Musk vrea să revoluționeze internetul, iar acum are și voie să facă asta

Cererea lui Elon Musk de a lansa 7.518 de sateliți în orbita Pământului a fost aprobată de Comisia Federală de Comunicații, ceea ce înseamnă că suntem mai aproape de internetul global de mare viteză promis de miliardar.

Acum, SpaceX va putea lansa în spate constelația de sateliți Starlink. Starlink este unul din multe proiecte ambițioase ale companiei, care va oferi internet constant pe tot globul. Sateliții vor face un „dans” sincronizat deasupra Pământului, astfel încât fiecare porțiune va primi internet. Toată treaba aceasta costă în jur de 10 miliarde, iar Musk și-a propus să concretizeze totul până la mijlocul anilor 2020.

Comisia Federală de Comunicații a aprobat lansarea de constelații de sateliți și pentru companiile Telesat, LeoSat și Kepler Communications, care vor să lanseze 117, 78, respectiv 140 de sateliți în orbită.

„Sunt nerăbdător să văd ce ar putea promite aceste servicii și ce ar putea oferi aceste constelații propuse”, a explicat președintele Comisiei Federale de Comunicații. „Abordarea noastră față de aceste aplicații reflectă abordarea fundamentală a comisiei de a încuraja sectorul privat să investească și să inoveze și să permită forțelor pieței să ofere valoare consumatorilor americani”.

Sateliții SpaceX vor opera la altitudini joase, ceea ce înseamnă un semnal mai bun. Dar pentru a-i pune în funcțiune, compania a primit condiția de a lansa jumătate din sateliții pe care îi are în următorii șase ani. Până acum, SpaceX a trimis în spațiu doar doi sateliți – TinTin A și TinTin B – cu ajutorul rachetei Falcon 9.

Cu atâția sateliți care urmează să fie lansați pentru a oferi internet pe o arie mai mare, Comisia Federală de Comunicații se teme de posibilitatea ca aceștia să se ciocnească unii de alții. Cei de la NASA au estimat că acești sateliți vor trebui scoși din orbită la cinci ani după lansare, altfel riscul de coliziuni ar fi mult prea mare.