Schimbare de lege în România: ce riști dacă parchezi pe locurile persoanelor cu handicap
Vei fi sancționat mai dur de acum încolo dacă mai pui mașina abuziv pe locurile de parcare care sunt destinate persoanelor cu dizabilități.Parlamentul propune sancțiuni mai mari în astfel de cazuri.
Noile sancțiuni ar putea fi aplicate dacă noul proiect de lege care vizează această problemă și care momentan se află în Parlament, va fi votat.
În București, există aproximativ 2.000 de locuri de parcare destinate persoanelor cu dizabilități (locurile marcate prin culoare albastră pe asfalt și prin indicator, în cazul în care nu știi).
Bineînțeles, toți șoferii cunosc însemnele legale care marchează astfel de locuri, dar cei mai mulți preferă să le ignore și să parcheze în mod abuziv.
Jurnaliștii Observator au făcut un experiment pentru a vedea în cât timp și câte persoane fără probleme motorii își parchează ilegal mașina. Au stat la pândă pe strada Dorobanți, unde au luat în vizor cinci locuri “albastre”. În doar o oră, doar unul mai rămăsese liber, dar nici acela pentru mult timp. Și, da, niciunul dintre șoferi nu avea probleme de mers.
Prin urmare, în Parlament a fost propusă o lege prin care se vor da amenzi de până la cinci ori mai mari decât acum. Asta ar însemna niște amenzi cuprinse între 2.000 și 10.000 de lei, plus ridicarea autoturismului.
Totuși, ar fi interesant de știut câte amenzi au dat vreodată polițiștii în astfel de cazuri. Dacă ai dizabilități motorii, trebuie să-ți pui pe parbriz sau pe lunetă un însemn special prin care dovedești că ai dreptul să parchezi pe locurile speciale.
Sancțiuni ar putea fi aplicate și instituțiilor care nu oferă o infrastructură minimă pentru persoanele cu dizabilități. De exemplu, CFR-ului, care ar trebui să pună dispoziția acestor persoane rampe de acces în vagon.