Cum arată un aisberg pe punctul de-a dispărea pentru totdeauna
Când un ghețar se desprinde și se îndepărtează de căminul său friguros, sfârșitul său este garantat, chiar dacă nu imediat.
Astronauții de pe Stația Spațială Internațională au observat cum un ghețar în formă de sicriu plutește în ocean. Ghețarul cu pricina s-a desprins de unul mult mai mare în urmă cu 18 ani. De atunci, a plutit către ape din ce în ce mai calde. Numele său este B15-T și a fost observat pe 23 septembrie, în timp ce se mișca prin sudul Oceanului Atlantic, între South Georgia și South Sandwich Islands.
Atunci când asemenea ghețari se desprind de „părinții lor”, ei se duc către ape mai calde, apropiindu-se singuri de moarte. B15-T făcea parte din aisbergul B-15, care se desprinsese de banchiza Ross, cea mai mare din Antarctica. În 2000, B15-T s-a rupt de aisberg și a pornit la drum.
Inițial, B-15 fusese cel mai mare aisberg din lume. Cu 295 de kilometri lungime, 37 de kilometri lățime și o suprafață de 10.915 kilometri pătrați, acesta era mai mare decât Jamaica. În timp însă, ghețarul s-a spart în mai multe bucăți, iar una din ele este B15-T, cu forma sa bizară de sicriu.
Forma lui B15-T a apărut în timp. După ce s-a izbit iar și iar de stânci și alți ghețari, a ajuns să arate precum un sicriu. Când coliziunile sunt suficient de puternice, fracturile care se formează sunt bine-definite, rezultând în ghețari cu forme precise.
Cercetătorul specializat în ghețari de la NASA, Chris Shuman, a explicat: „Această fracturare este precum șlefuirea unui cristal mineral cu o lovitură ascuțită de ciocan. Forma e sicriu este un accident alt timpului și al spațiului, dacă luăm în considerare călătoria de 18,5 ani a lui B15-T”.
Acest ghețar nu este singurul cu o formă deosebită. În octombrie, cei de la NASA au arătat publicului o poză cu un ghețar perfect dreptunghiular. Dacă vrei să știi povestea acelui ghețar, intră aici.