02 nov. 2018 | 11:47

Se scumpește RCA: cum se calculează tariful și cu cât vei plăti mai mult

ACTUALITATE
Se scumpește RCA: cum se calculează tariful și cu cât vei plăti mai mult

Tariful poliței RCA crește pentru persoanele fizice, dar scade pentru cele juridice. Vârsta asiguratului și specificațiile tehnice ale mașinii sunt indicatorii de bază pentru calcularea tarifului RCA.

Pe 1 noiembrie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat tarifele de referinţă pentru poliţele auto obligatorii (RCA).

Astfel, dacă ești persoană fizică vei plăti cel mai probabil cu 4% mai mult decât până acum.

Tariful de referință mediu ponderat, în funcție de numărul de expuneri pe fiecare segment pentru persoane fizice, este de 790 lei, iar pentru persoane juridice este de 1.660 lei, în scădere cu 5% față de cel înregistrat în exercițiul de calcul anterior.
Dar, ASF anunță că aceste tarife nu sunt valabile pentru toate categoriile de autovehicule.

Modificările tarifelor de referinţă estimate pentru fiecare segment de risc sunt generate, în principal, de evoluţia daunalităţii în perioadele de referinţă luate în considerare în cadrul celor două exerciţii de calcul, menționează ASF.

Cu alte cuvinte, la ca până acum, contează dacă câte accidente ai provocat și câte daune au generat.

Astfel, tarifele de referinţă pentru RCA au fost calculate de compania independentă Ernst & Young Assurance Services SRL în funcţie de:

  • categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfă, autovehicule transport persoane etc.);
  • de tipul asiguratului (persoană juridică/persoană fizică);
  • de vârsta asiguraților în cazul persoanelor fizice;
  • de caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitatea cilindrică sau puterea, masa maximă autorizată, numărul de locuri).

Revine și taxa auto

De parcă n-ar fi fost destul, Guvernul introduce din nou taxa auto, de această dată calculată în așa fel încât să nu mai fie discriminatorie (ca ultima).

De la 1 ianuarie 2019, noua taxă auto se va calcula în funcție de: capacitatea cilindrică a motorului, norma de poluare în care se încadrează și emisiile efective de CO2 ale autoturismului.

Până la sfârșitul acestui an, trebuie să se stabilească modul în care șoferii vor putea plăti taxa.

Prima variantă pentru taxa auto ar fi adăugarea ei la impozitul anual pentru mijloace de transport.

Cea de-a doua variantă pentru taxa auto vizează aceeași formulă de calcul, doar că ai putea să o plătești la fiecare inspecție tehnică periodică (ITP) a mașinii.