20 oct. 2018 | 17:20

Pastilele care funcționează în funcție de ce nevoi are corpul tău

ACTUALITATE
Pastilele care funcționează în funcție de ce nevoi are corpul tău
Flipboard

Pastilele smart programabile, care funcționează pe baza semnalelor pe care le primește de la celulele corpului tău, sunt viitorul în medicină.

Oamenii de știință știau de mult timp că celulele corpului uman au un sistem complex de semnale pentru a transmite informații între ele. Sistemul pare simplu privit din afară, dar mecanismele din spatele său sunt mult mai complexe decât am crede. Tocmai de aceea, oamenii de știință au nevoie de o modalitate care să îi ajute să măsoare mai bine aceste semnale.

Cercetătorii de la University of Chicago au descoperit o modalitate de a păcăli ADN-ul uman să se comporte ca un întrerupător. Ei speră ca aceste întrerupătoare să fie transformate în logic gates – adică în aceleași piese de construcție computerizate care îți alimentează computerul sau smartphone-ul. Ulterior, acestea ar putea fi încorporate în pastile, astfel încât ele să ne monitorizeze corpul și să elibereze medicamente atunci când celulele dau semne că ar avea nevoie.

Cercetătorii au simulat deja efectele pe care le-ar avea pastilele în corpul uman. „Demonstrăm principiile design-ului nostru folosind rețele de reacții chimice abstracte și cu simulări explicite ale reacțiilor de înlocuire a secvențelor ADN„, au explicat cercetătorii Jackson O’Brien și Arvind Murugan, de la University of Chicago, care au dezvoltat pastilele.

Dacă acestea vor ajunge în viitor să fie folosite, beneficiile ar fi multe și semnificative. O’Brien și Murugan își imaginează un fel de pastilă origami, care eliberează medicamente în corp doar după ce primește un anumit model de semnale. Astfel, dacă o celulă își declanșează sistemele de apărare împotriva inflamațiilor, pastila smart va ști că este momentul să elibereze o anumită cantitate de medicament, pentru a-i veni în ajutor corpului uman.

Tehnologia acestor pastile pare desprinsă din viitor. Noi s-ar putea să nu apucăm să profităm de ea, dar este posibil ca generațiile care vin din spate să o facă.