Cum ar putea fi create tratamente revoluționare pentru creier
Un nou software ar putea ajuta cercetătorii și clinicienii să înțeleagă mai bine modul de funcționare a creierului și găsirea unor biomarkeri pentru anumite boli.
Creierul uman conține circa 90 de miliarde de neuroni, dar Stephanie Jones, profesor asociat la Universitatea Brown nu s-a lăsat intimidată de acest număr. Jones a lansat o versiune prietenoasă a unui instrument software.
Software-ul modelează circuitele neurale din straturile exterioare ale creierului, care produc activitatea electrică monitorizată prin tehnici neinvazive, cum ar fi electroencefalograma (EEG).
„Acest software este un instrument de dezvoltare și testare a ipotezelor pentru cercetători și clinicieni”, a declarat Jones, care speră ca instrumentul să fie transformator în medicină.
Cercetătoarea a spus că, în ciuda utilizării EEG în studiile clinice, activitatea electrică pe care tehnica o urmărește nu este un biomarker pentru alte afecțiuni, în afară de epilepsie.
Cu ajutorul noului software, EEG-ul ar putea fi folosit pentru a prescrie tratamente bazate pe noile cunoștințe. Astfel, pe baza funcționării circuitelor neurale ar putea fi definiți biomarkeri care să ducă la descoperirea altor tratamente. De asemenea, software-ul ar putea fi utilizat pentru a testa eficacitatea acestor noi tratamente.
Software-ul numit Human Neocortical Neurosolver este gratuit și include tutoriale care să-i ajute pe cercetători să-l folosească, pentru a înțelege atât funcția normală, cât și anomaliile creierului și pentru a face predicții despre circuitele neurale.
Cercetătorii pot încărca înregistrări EEG ale pacienților și apoi pot ajusta diferiți parametri ai circuitelor neurale pentru a explica datele pacientului. O versiunea anterioară a modelului a fost folosită pentru a identifica o cauză fundamentală a diferențelor în procesarea senzorială a copiilor cu autism.
Pe lângă funcția de dezvoltare a unor noi tratamente, Jones a mai precizat că software-ul va ajuta la avansarea nuroștiințelor.