Lumea a început să share-uiască masiv albumul foto creat de cei de la Rise OUT, pentru a susține inițiativa de boicotare a referendumului de revizuire a Constituției din 6-7 octombrie.
În doar o zi, albumul a primit peste 8.300 de reacții și a fost share-uit de aproape 19.000 de ori. În el, cei de la Rise OUT prezintă adevăratele probleme ale românilor scurt și la obiect, însoțite de statistici și surse, pentru a te convinge că referendumul din weekend este o risipă de timp și bani – dar mai ales că tratează o non-problemă.
[related]
S-au inspirat de veșnicul argument al homofobilor – „Ce-i spun copilului meu când vede doi bărbați ținându-se de mână pe stradă?” – și l-au întors împotriva lor, cu întrebări de tipul „Ce-i spun copilului meu când trebuie să plec din nou în Italia?”, „Ce-i spun copilului meu când se îmbolnăvește mai tare în spital?” și „Ce-i spun copilului meu când vede o mamă adolescentă?”.
Comentariile sunt, după cum îți poți imagina, foarte variate. Mulți oameni au înțeles mesajul și susțin ideea, alții… mai puțin. Se întâmplă ca o anumită imagine să îmi fi atras atenția – sau mai exact, comentariile de la ea. Este vorba de aceasta:
Mesajul e clar, după cum poți vedea – românii au o problemă imensă cu violența domestică asupra femeilor. România se numără printre statele europene cu cele mai mari rate de violență domestică, iar vorbele transmise din moși strămoși – precum „bătaia este ruptă din rai” – încurajează în continuare răul să crească.
Dacă arunci o privire prin comentariile de la imaginea de mai sus, îți dai seama că mulți români au adus cu ei în anul 2018 o mentalitate toxică, demnă de Evul Mediu. Tendința este să dai vina pe victimă și să găsești scuze pentru agresor.
Asistentul social Rebeca Licu mi-a explicat că discriminarea dintre sexe este unul din motivele pentru care aceste lucruri se întâmplă.
Oamenii se grăbesc să eticheteze femeile drept slabe și proaste pentru că nu pleacă, după cum a zis ea. „În schimb, nimeni nu se uită la motivele pentru care ea stă”, a subliniat. „Că poate soțul ăla a făcut-o dependentă de el financiar și nu are cum să plece să doarmă în stradă. Și atunci acceptă niște violențe ca să poată să trăiască, adică e la limita subzistenței […]. E mult mai simplu să dăm vina pe niște femei, pentru că oricum considerăm că femeile nu înseamnă mare lucru și atunci clar ele au greșit ceva, ele nu sunt bune, este vina lor – «dacă se enervează cum să nu dai în ea, că nu vezi cât de cicălitoare e»?”.
Bărbații ies basma curată din asta. Premisa e că sunt… bărbați și nu își pot abține impulsurile. „[Este pe principiul] nu enerva un taur, că va reacționa”, a mai spus Licu. „Însă aici este vorba de oameni, se preupune că se pot controla”.
Doar că nu se pot controla, din câte se pare – altfel nu am avea niște statistici atât de sumbre în ceea ce privește violența domestică și poate nu am avea nici comentarii care să împrăștie atât de mult venin în direcția victimelor.
Mai jos am selectat comentariile care însumează – din păcate – gândirea multor români. Desigur, am ascuns numele și pozele de profil. Pentru curiozitatea ta însă, am marcat cu roșu comentariile făcute de femei, cu albastru cele făcute de bărbați și cu verde cele care par făcute de pe conturi false.
Acest comentariu a fost postat la fiecare imagine din album. Probabil autorul lui s-a gândit că ceva mai inteligent de atât nu va putea emite și a zis să profite cât e caldă.
Invariabil, a apărut și aici și este la fel de inutil și stupid ca celelalte 13 dăți când a fost postat. Mai are rost să subliniez că în weekend-ul acesta se votează o non-problemă?
Parcă e de două ori mai trist când o asemenea aberație este emisă de o femeie. Vechiul tertip, că victima e proastă, persistă. Poate că femeia care a comentat nu a fost abuzată de vreun partener și se consideră mai presus decât „plebea” care a fost. Sau poate că a fost, dar a internalizat o mentalitate toxică.
Cert e că, oricare din cele două scenarii ar fi adevărat, comentariul împrăștie mai departe o gândire veche și foarte, foarte greșită.
Ura domină multe comentarii, iar cel de mai sus demonstrează asta. Iar ea se împletește cu supoziții, că altfel nu ar da bine. Astfel, comentatorul a presupus din oficiu că o femeie abuzată a fost curtată (mai există cuvântul ăsta în 2018?) cândva de bărbații normali, dar că slăbiciunea ei pentru bărbați violenți a învins în cele din urmă.
Nu mai contează că în realitate, bărbații violenți sunt, în așa-zisă fază a curtării, cât se poate de normali și galanți. E oarecum stupid să crezi că o femeie ar începe de bunăvoie o relație abuzivă dacă ar ști de la început cum vor sta lucrurile. Dar trăiască victim-blaming-ul, corect?
Din nou, mama este aia proastă. Doar că de data asta nu e doar proastă, e și leneșă.
Tatăl este probabil singura persoană cu capul pe umeri în familie – masculul inteligent, muncitor, care dă câte o palmă sau trântește câte o înjurătură doar când îl provoacă femeia, că nu se poate abține. Ceea ce autorul comentariului nu realizează este că în multe relații abuzive, bărbatul îi repetă constant partenerei că nu este bună de nimic în afară de a sta la cratiță. Femei cu talente și potențial rămân astfel sub acest clopot greu de insulte, până în punctul în care ajung să le creadă.
Rămân blocate în postura de casnice care gătesc, spală rufele, fac curat în casă și au grijă de copii – dar să fim serioși, „nu fac nimic”.
Acest utilizator începea bine, apoi a venit a doua jumătate a comentariului său. Acolo, bărbatul ideal din primele cuvinte se transformă în Ghiță de pe deal, căruia i se pare normal să își lovească soția dacă aceasta o cere.
Ceea ce Ghiță nu realizează este că, dacă privește în ansamblu, mulți oameni o cer – poate tipa care încearcă să îți fure portofelul când urci scările la metrou sau poate șoferul care era să te calce când traversai pe verde și tot el te înjură. Dar partea minunată este că suntem oameni capabili să își controleze impulsurile, care nu ar trebui să apeleze la violență decât dacă sunt atacați în mod direct. Dar poate Ghiță face parte din alt regn și nu știm noi.
Când începe cu „Nu încurajez violența în niciun fel, însă…” poți intui că urmează niște bălării. Dacă ești curios, le citești până la capăt și la final simți că ai mai pierdut un neuron.
Întregul comentariu pare izvorât din frustrări personale și extrem de specifice – asta ar putea explica ura gratuită și generalizată adresată întregului gen feminin. Autorul caută să explice de ce femeile abuzate își merită de fapt soarta și conchide cu clasicul „femeia are vina ei”.
[related]
Din marea de comentarii misogine și care sugerează că femeia este rădăcina tuturor relelor, am dat și de două inteligente (ambele de la femei, dacă mai contează):
E greu să tragi o concluzie la toate astea. Pentru a parcurge lista de comentarii ai nevoie de nervi de oțel. Când ajungi la finalul comentariilor, rămâi cu senzația aia că unii români chiar nu mai au speranță. Aș vrea să spun ceva optimist și să zic că nu e așa, dar aș minți.
Conținutul articolelor din secțiunea Opinii reprezintă strict opiniile autorilor textelor și nu reprezintă neapărat poziția oficială a PLAYTECH.ro.