07 oct. 2018 | 12:39

Cel mai bun antivirus în 2018: cum protejezi un PC sau Mac de infecții

ACTUALITATE
Cel mai bun antivirus în 2018: cum protejezi un PC sau Mac de infecții

La întrebarea care este cel mai bun antivirus în 2018, răspunsul s-ar putea să te uimească. Pentru prima oară, nu mai vorbim de o soluție tradițională de securitate și, cu atât mai puțin, de un antivirus plătit.

În fiecare an, se fac numeroase studii pe marginea eficienței soluțiilor de securitate care se găsesc în piață. Tot ca în fiecare an, numărul acestora a crescut, iar multe dintre ele nu sunt ieftine deloc. Când vine însă vorba de antiviruși, valoarea de achiziție este însă departe de a dicta gradul de eficiență.

Pornind de la această premisă, un nou studiu a confirmat că cel mai bun antivirus în 2018 nu este o soluție clasică precum cele oferite de McAfee, Norton sau Kaspersky. Nici să te orientezi către o variantă gratuită precum cele de Avira, Avast sau AVG nu mai reprezintă o variantă inspirată.

Pentru majoritatea infecțiilor cu care te-ai putea confrunta la ora actuală, dacă ești utilizator de PC, cea mai bună variantă este să rămâi la Windows Defender. Soluția de securitate gratuită de la Microsoft, preinstalată pe fiecare sistem cu Windows 10 a fost clasificată ca fiind cel mai bun antivirus în 2018 de către AV-Test, AV-Comparatives, Ars Technica și PC Mag.

Există posibilitatea ca uneori să vezi un articol cu titlul cel mai bun antivirus în 2018, iar Windows Defender să nu aibă nota maximă. Chiar și atunci însă, diferența de performanță va fi infimă spre inexistentă.

Pe lângă un antivirus bun însă, ca să-ți ții sistemul în siguranță, ar fi bine să apelezi la Malwarebytes. Disponibil gratuit la adresa www.malwarebytes.com, software-ul cu pricina este disponibil atât pentru posesorii de PC, cât și pentru utilizatori de Mac.

Există și o variantă contra cost, dar nu vine în plus decât cu un modul de monitorizare permanentă a activității tale pe PC. În rest, vei avea parte de același grad de eficiență la capitolul dezinfectare. Malwarebytes te scapă de programe malițioase, extensii care ți-au ajuns în browser fără voia ta și chiar și de ransomware.

În mod previzibil, un antivirus bun se completează cu o serie de reguli de bună purtare online. Asta înseamnă că ar fi bine să fii cât se poate de precaut când vine vorba de linkurile pe care le accesezi, email-uri pe care le deschizi și adresele web pe care îți desfășori activitatea.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele