28 sept. 2018 | 09:44

Dovada care ar trebui să-i convingă și pe conspiraționiști că încălzirea globală e reală

ACTUALITATE
Dovada care ar trebui să-i convingă și pe conspiraționiști că încălzirea globală e reală

Încălzirea globală are numeroase efecte asupra planetei, iar acum cercetătorii sunt uimiți de o schimbare neașteptată care are loc în regiunea Arctică.

De obicei, planetele din Arctica sunt reprezentate de arbuști joși, însă încălzirea globală și-a spus cuvântul și în cazul acestora. Plantele joase au început să crească și să se înalțe, pe măsură ce regiunea se încălzește, datorită schimbărilor climatice.

O nouă cercetare arată că plantele deja existente cresc în înălțime, iar plantele care sunt deja mai înalte se extind și în vecinătate. Încă este greu de estimat cum aceste schimbări afectează ecosistemele delicate, dar oamenii de știință spun că procesul ar trebui urmărit îndeaproape. Schimbările ecosistemelor au avut loc rapid în ultimii 30 de ani.

„Am constatat că această creștere a înălțimii nu a avut loc doar în câteva zone izolate, ci acaparase aproape toată tundra”, a declarat Anne Bjorkman de la Senckenberg Biodiversity and Climate Research Centre (BiK-F), care a fost implicată în realizarea studiului.

Cercetătorii au precizat că dacă plantele mai înalte continuă să crească la rata actuală, înălțimea comunității plantelor ar putea să se aprecieze de la 20% până la 60% până la sfârșitul secolului.

Plantele mai înalte din Arctica ar putea să pară că nu reprezintă o problemă atât de gravă, însă trebuie să ne reamintim că 30-50% din carbonul solului din lume este prins în permafrostul emisferei nordice. Orice schimbare a echilibrului ecologic ar putea elibera în atmosferă cantități serioase de dioxid de carbon și metan.

Echipa a studiat tundra din 117 zone diferite din regiunea arctică, luând în total peste 60.000 de date. Studiul a analizat diferite trăsături ale plantelor, inclusiv înălțimea, suprafața frunzelor, conținutul de azot și lemnul. Dintre acestea, numai înălțimea a fost cea care s-a schimbat semnificativ pe parcursul ultimilor 30 de ani, datorită umidității și temperaturii.