24 sept. 2018 | 16:54

Primăria Sectorului 5 are grijă de copii, la suprapreț, pe banii tăi

ACTUALITATE
Primăria Sectorului 5 are grijă de copii, la suprapreț, pe banii tăi

Primăria Sectorului 5 din București se gândește la cei mici, așa că a cumpărat 5.200 de smartwatch-uri pentru elevi, în valoare de nu mai puțin de 1,6 milioane de lei.

Primăria Sectorului 5 dovedește că tinerii sunt viitorul, așa că se gândește la siguranța acestora. Atât de mult o face, încât a cumpărat 5.203 de smartwatch-uri pentru elevii școlilor din sector. În total. ceasurile au costat 1.644.085 de lei, fără TVA, iar partea interesantă e că toate au fost cumpărate de la aceeași firmă, cu toate că fiecare școală a avut posibilitatea să le achiziționeze individual.

Costul unui astfel de ceas este 316 lei, iar dacă vrei să-ți dai seama cât de bună este afacerea, vei fi pus în dificultate, pentru că în sistemul de achiziții publice nu apare și modelul dispozitivului.

Poți afla însă că are un ecran de 0,96 inci, este compatibil cu cartele micro SIM, are baterie Li-Po de 400 mAh, cu autonomie de 72 de ore, printre altele. Între funcțiile ceasului se regăsesc perimetrul de securitate, istoricul, găsirea dispozitivului pierdut, oprirea sa de la distanță sau avertizare la desfacerea acestuia.

Un model similar de ceas ar fi 229 de lei la eMAG cu preț întreg, sau 131 de lei în prezent, când dispozitivul e la reducere. Evident, firma I-TOM Solutions SRL trebuia să ciupească ceva din banul public (să nu crezi că ceasurile au fost cumpărate din alți bani decât ai tăi), iar așa poți să-ți faci o idee și despre diferența de preț.

Conform Cristinei Popa, purtător de cuvânt al Primăriei, școlile au fost lăsate să își facă achizițiile individual, deoarece știu ”cel mai bine ce necesități au”. În mod curios, însă, asta a însemnat că cele 26 de școli gimnaziale au cumpărat ceasuri de la același furnizor, ca printr-o întâmplare.

Compania a avut, în ultimii doi ani, în jur de 55 de contracte cu instituții publice.