Cum vrea Facebook să curețe internetul de poze jignitoare
Moderatorii Facebook nu pot verifica fiecare imagine care este postată pe imensa platformă, așa că firma lucrează la un AI care să le facă treaba mai ușoară.
Facebook a anunțat printr-o postare că lucrează la un sistem, numit Rosetta, care să identifice textul din imagini și videoclipuri și mai apoi să-l transcrie în așa fel încât să poată fi citit de inteligența artificială. Compania crede că acest sistem va fi util în special pentru transcrierea textelor din meme-uri și pentru identificarea conținutului ofensator.
Instrumentele de transcriere a textului nu sunt un lucru nou, însă Facebook are nevoie de un astfel de sistem, deoarece se confruntă cu diferite provocări datorită dimensiunii platformei sale și varietății de imagini care sunt postate.
Rosetta a început deja să fie utilizată și extrage zilnic aproximativ un miliard de imagini și cadre din videoclipuri atât de pe Facebook, cât și de pe Instagram.
Facebook a mai precizat că sistemul va fi utilizat pentru a filtra posibilele conținuturi care incită la ură sau promovează terorismul. Având în vedere problemele de moderare ale companiei care deja sunt bine cunoscute, sistemul ar putea fi un adevărat ajutor în acest sens.
Cu toate acestea, nu este încă sigur ce va face Facebook cu Rosetta și cu datele colectate. Reprezentanții companiei vorbesc doar de această parte de moderare a inteligenței artificiale, fără să precizeze alte activități care ar putea fi îmbunătățite -sau nu- cu ajutorul acesteia.
La fel de bine AI-ul ar putea înțelege mai eficient interesele utilizatorilor și astfel ar putea afișa conținutul de care crede că ești interesat în News Feed-ul tău, ceea ce s-ar traduce prin mai multe reclame enervante.