04 sept. 2018 | 15:10

Marile puteri ale lumii vor să te spioneze fără vreo restricție

ACTUALITATE
Marile puteri ale lumii vor să te spioneze fără vreo restricție

Mai multe agenții de securitate de pe mapamond au făcut un efort pentru a justifica eliminarea criptării datelor din aplicații de mobil. Este însă pentru prima oară când cinci țări importante au făcut un front comun cu același scop.

Criptarea datelor în aplicații precum WhatsApp sau Telegram ar putea fi de domeniul trecutului dacă țările din alianța Five Eyes (Cinci ochi) își vor atinge scopul. Agențiile de securitate din Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, Australia, Canada și Noua Zeelandă au publicat o declarație referitoare la beneficiile accesului nestingherit la datele noastre personale din aplicațiile de mobil.

În mod previzibil, s-a insistat destul de mult pe accesul în conformitate cu legile în vigoare la conversații, fișiere transferate și alte tipuri de date. Documentul intitulat Statement of Principles ne atrage atenția asupra faptului că este valoroasă criptarea datelor, dar ar trebui folosită mult mai rar.

Membrii Five Eyes speră să convingă marii giganți din tech să ofere de bună voie soluții legale pentru a facilita accesul autorităților la datele tale private. În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, autoritățile vor apela la metode tehnice, legislative, mai mult sau mai puțin agresive, pentru a-și atinge scopul.

Oficialii țărilor din Five Eyes au spus să vor onora legile referitoare la intimitate și viață privată care sunt în vigoare. În același timp, vor încerca să exindă către tehnologie aplicabilitatea legilor care oferă autorităților dreptul să-ți cerceteze mașina sau casa pentru obținerea de informații relevante pentru un caz. ”Legile de intimitate trebuie să prevină interferența arbitrară și ilegală, dar viața privată nu ar trebui să aibă o valoare absolută.”

Nu putea lipsi menționarea terorismului și a securității naționale dintr-un astfel de document. Oficialii din spatele său au menționat că investigatorii se frustrează maxim din cauza faptului că instrumentele de criptare sunt folosite pentru evitarea identificării și începerii urmării penale de către grupări teroriste și mafioți. Mențiunea explicită a unui backdoor dezvoltat de creatorii aplicațiilor de chat lipsește, dar se fac numeroase referiri către ea.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele