30 aug. 2018 | 23:07

Yogabook C930, laptopul futurist de la Lenovo cu două ecrane

ACTUALITATE
Yogabook C930, laptopul futurist de la Lenovo cu două ecrane

Lenovo a lansat la IFA în 2016 un laptop care părea venit din viitor, Yogabook, un notebook micuț cu o tastatură iluminată (halo), nu una clasică. Doi ani mai târziu, tot la IFA, Lenovo lansează oficial Yogabook C930, generația a doua.

A doua versiune a Yogabook arată aproape la fel ca prima, dar are două ecrane și este mult mai performant decât primul laptop. Practic, acum, tastatura poate fi transformată într-un display (e-ink) pentru luat notițe sau pentru desenat (cu degetul sau cu stylus), poate fi utilizat ca un eReader sau ca tastatură. Iar în tot în acest timp display-ul principal rămâne activ. Astfel, poate fi folosit ca un laptop normal sau poți să desenezi în timp ce urmărești un tutorial pe Youtube.

Primul Yogabook m-a impresionat prin design și prin creativitatea de care au dat dovadă cei de la Lenovo, însă execuția acelui model nu a fost tocmai bună. Se vedea că este un produs experimental. Însă acum, după un timp scurt petrecut cu laptopul, acesta pare a fi un produs mai cizelat care chiar ar putea fi util pentru o anumită categorie de public.

Display-ul are o diagonală de 10.8 inci, panoul este IPS și are o rezoluție 2K (2560×1600) cu o densitate a pixelilor de 281 ppi. Luminozitatea ecranului este de 400 de niți și atinge o acuratețe a culorilor de până 85% Adobe RGB. Nu o să folosești acest produs pentru a corecta culori în fotografii, dar ar trebui să fie îndeajuns de precis pentru utilizarea normală și pentru filme.

Vorbind de filme, Lenovo are un parteneriat cu Dolby și micul notebook vine cu două difuzoare Dolby Atmos, iar bateria ar trebui să țină până la 10 ore de playback continuu de video. Bateria este de 4650 mAh și într-un ritm de utilizare normal ar trebui să îți ajungă până pe la 8,6 ore, potrivit Lenovo. La capitolul porturi nu stă foarte bine, dar nici nu prea avea cum, având în vedere grosimea și mărimea produsului, și avem 2 porturi USB 3.1.

Tastatura este încă puțin ciudat de utilizat, iar pentru a tasta pe Yogabook îți trebuie ceva timp de obișnuire. La acest laptop nu-ți poți odihni degetele cum o faci pe o tastatură normală, ci trebuie să le ții suspendate. Laptopul ar avea inclus algoritmi de inteligență artificială care să te ajute să scrii mai repede și mai precis. Noua tastatură îți oferă feedback pe mai multe canale: haptic, auditiv și vizual, ceea ce face mai ușor să-ți dai seama dacă chiar ai scris acea litera. Lenovo spune că noua tastatură este cu 22% mai rapidă și precisă decât vechea tastatură. Dar despre cum funcționează și cum se tastează pe el o să vă spunem după ce-l vom avea la teste.

E-readerul sau E Ink Display cum îi spun ei are o rezolutie Full HD, 204 ppi, acoperit cu Gorila Glass și suportă formate PDF, ebooks, iar alte formate vor fi adăugate software-ului începând din primul trimestru al anului 2019. Pentru că are și un stilou, poți sublina textul, poți nota lucruri pentru a le ține mine, exact cum ai face cu un caiet.

Dispozitivul este foarte mic, foarte ușor și foarte subțire și cu toate acestea este destul de puternic pentru a satisface nevoile unui utilizator obișnuit. Dacă primul Yogabook avea un procesor Intel Atom, care-i afecta destul de mult performanță, noul Yogabook vine cu un procesor Intel Core i5-7y54 sau cu Intel Core m3-7Y30, procesorul grafic este Intel HD 615, 4GB LPDDR3, spațiul de stocare este de până la 256 GB, dar poate fi extins prin intermediul unui card microSD (până la 512 GB). În locul cardului microSD poți introduce un SIM Card pentru contectivitate, ceea ce e bine pentru situațiile când nu ai acces la WiFi și nu vrei să faci hotspot de pe telelefon.

Aceste componente ar trebui să asigure o performanță bună, mai ales că laptopul rulează sistemul Windows 10 S.

Un alt lucru care merită menționat este sistemul de deschidere. Pentru că este foarte subțire și poate ai avea probleme în a-l deschide în mod normal, Lenovo a făcut în așa fel încât dacă ciocnești pe carcasă, laptopul se deschide. Ca o magie, dar defapt este vorba de un mecanism cu magneți. Lenovo Yogabook 2018 este disponibil începând din 18 septembrie și va avea un preț de pornire de 999 de euro.