25 aug. 2018 | 18:20

Dacă credeai că un pahar de vin pe zi îți face bine, te-ai înșelat

ACTUALITATE
Dacă credeai că un pahar de vin pe zi îți face bine, te-ai înșelat

Toată lumea știe că alcoolul este dăunător, însă există și părerea că, de exemplu, un pahar de vin pe zi este benefic. Din păcate, un nou studiu le spulberă credințele celor care au îmbrățișat acest obicei.

Mesajul vine din partea cercetătorilor de la Universitatea Washington din Seattle, care au realizat unul dintre cele mai mari și detaliate studii despre efectele consumului de alcool.

Potrivit studiului, publicat în jurnalul „Lancet”, alcoolul a dus la 2,8 milioane de decese în 2016. El reprezintă cel mai mare risc pentru mortalitatea prematură și dizabilități pentru segmentul de vârstă 15-49.

În lucrare se precizează că actualele obiceiuri ale consumului de alcool prezintă ramificații directe pentru sănătatea populației viitoare, în absența reglementărilor necesare. „Consumul de alcool contribuie la degradarea sănătății din mai multe cauze și afectează, de asemenea, durata vieții, în special în rândul bărbaților”, precizează cercetătorii.

Majoritatea oamenilor cred că unul sau două pahare de bere sau vin pe zi sunt benefice, însă studiul actual sugerează că nu există niciun nivel de consum al alcoolului care să fie sigur.

Cercetarea a investigat nivelurile consumului de alcool și efectele asupra sănătății în 195 de țări, între 1990 și 2016. Au fost utilizate date din 694 studii, pentru a vedea cât de frecvent este consumul de alcool și din 592 de studii, care includeau 28 de milioane de persoane din toată lumea, pentru a evalua riscurile asupra sănătății.

Cu toate că savanții au descoperit că nivelurile scăzute de consum oferă o anumită protecție împotriva bolilor de inimă și, posibil, pentru diabet și accident vascular cerebral, acestea au fost depășite cu mult de efectele nocive ale alcoolului.

Consumul de alcool este o cauză majoră a cancerului la vârste de peste 50 de ani, în special în rândul femeilor. Studiile anterioare arată că unul din 13 cancere la sân din Marea Britanie avea legătură cu consumul de alcool.

Totodată, cercetarea arată că, la nivel global, 27,1% din morțile cauzate de cancer la femei și 18,8% în cazul bărbaților au fost influențate de consumul de alcool.