16 aug. 2018 | 08:27

Bombardiere rusești „ne-au făcut cu mâna” din Marea Neagră

Generalist
Bombardiere rusești „ne-au făcut cu mâna” din Marea Neagră

Într-un set de circumstanțe fără precedent, șase bombardiere rusești care survolau în Marea Neagră au fost interceptate de avioane britanice care au decolat de pe teritoriul României.

Întotdeauna a fost dificil să înțelegi fluxul de gânduri al rușilor în materie de conflicte armate, dar se pare că România a ajuns să urce destul de sus pe lista priorităților de la Kremlin. Având în vedere mișcările de trupe aeriene din ultimele zile, este greu de spus dacă gesturile de luni, 13 august 2018, nu au reprezentat primul pas dintr-un set de acțiunii care ar putea deveni mai agresive în zilele și săptămânile următoare.

Deasupra Mării Negre, o flotă formată din șase bombardiere rusești a fost interceptată de avioane de vânătoare britanice. Zburătoarele Regatului Unit erau localizate la noi înainte de decolare, într-o bază NATO. Baza din sud-estul României a fost stabilită în țara noastră pentru a securiza spațiul aerian NATO. Un comunicat pe marginea subiectului a fost emis de Royal Air Force sau RAF, citat de AFP.

Avioanele de luptă britanice implicate în eveniment fac parte din clasa Eurofighter Typhoon și au decolat luni dimineață din baza aeriană Mihail Kogălniceanu. Gestul a fost „drept răspuns față de prezența a șase bombardiere de tipul Suhoi Su-24 Fencer care operau în proximitatea spațiului aerian al NATO, deasupra Mării Negre”.

Din câte se pare, pe parcursul întregii nopți de duminică spre luni, s-a sesizat o puternică activitate aeriană rusească în zona Mării Negre. Doar în momentul în care rușii s-au apropiat foarte mult de spațiul nota, s-a dat ordinul de decolare. Ca referință, în aceeași bază militară Mihail Kogălniceanu sunt staționate câteva sute de militari americani.

La scurt timp după decolare, bombardierele rusești s-au îndepărtat de spațiul aerian NATO în direcția Crimeei. În comunicatul RAF, se arată că răspunsul avioanelor britanice „face parte din misiunea de poliție aeriană avansată a NATO în virtutea căreia Royal Air Force acționează pentru a descuraja orice agresiune a Rusiei, pentru a asigura prietenii români și pentru a pune în practică angajamentul Regatului Unite care vizează asigurarea apărării colective.”

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele