Cât de des trebuie să speli cearşafurile şi lenjeriile de pat
Mai bine de o treime din viață o petrecem în pat, iar acest loc poate deveni rapid un adevărat ecosistem pentru bacterii și microbi care pot prezenta un risc pentru sănătate.
Microbiologul Philip Tierno de la New York University a explicat că, după un timp, bacteriile din cearșafuri ne pot îmbolnăvi. Tocmai de aceea, el a sugerat spălarea așternuturilor o dată pe săptămână. Corpul uman produce anual 98 de litri de transpirație. Această transpirație transformă așternuturile într-un mediu ideal de culturi fungice.
Un studiu recent a arătat că în pernele sintetice și de pene care au între 1,5 și 20 de ani vechime se găsesc între 4 și 17 specii diferite de bacterii. Dintre aceste bacterii, o parte vin din pielea, transpirația și secrețiile tale. Restul însă sunt resturi de polen, sol, scame, praf și materii fecale. Tot acest amestec devine periculos cam după o săptămână.
Așternuturile care nu sunt curate te expun la microbi care te pot face să strănuți, din pricina apropierii acestora de gură și de nas. „Chiar dacă nu ai alergii în mod normal, poți avea un răspuns alergic”, a spus Tierno. Motivul pentru care cearșafurile se murdăresc așa rapid este simplu – gravitația. „Așa cum Roma a fost îngropată în timp cu praf care a căzut din cauza gravitației, așa gravitația aduce toate aceste materiale pe salteaua ta”.
O săptămână sau două săptămâni de depunere de microbi sunt suficiente pentru a declanșa o senzație de usturime în gât pentru oricine, dar mai ales pentru cei care suferă de alergii sau astm. „Dacă ai atinge excremente de câine pe stradă, ai vrea să te speli pe mâini”, a subliniat Tierno. „Aplică asta și la așternuturile tale. Dacă ai vedea ce se află acolo – dar, bine-nțeles, nu vezi – după o vreme ar trebui să te întrebi «Chiar vreau să dorm în așa ceva?»”.