Unde merită să trăiești în 2018: Topul orașelor în funcție de calitatea vieții
În cazul în care statisticile globale influențează decizia ta de a-ți schimba domiciliul, cei de la Economist au publicat topul orașelor pe 2018. Acesta este cel mai recent clasament în funcție de calitatea vieții.
În fiecare an, este actualizat un clasament global al orașelor, în funcție de un calificativ intitulat Economist Intelligence Unit’s Global Liveability Index. Practic, este vorba de un cumul de factori care definesc nivelul de calitate al vieții în anumite orașe, pornind de la criminalitate și ajungând până la eficiența și costul transportului în comun.
Anul acesta, prima poziție în clasament este ocupată de Viena. După o pauză de șapte ani, capitala Austriei reușeșete să detroneze Melbourne și să devină cel mai plăcut oraș în care merită să locuiești. Pentru topul din acest an, au fost analizate în detaliu peste 140 de metropole de pe întregul mapamond prin utilizarea acelorași referințe.
Viena a mai fost de curând pe prima poziție într-un clasament referitor la calitatea vieții, dar acela a fost realizat de Mercer. Ocupă pentru prima oară poziția de lider în top celor de la Economist. În rest, top 10 este împărțit între Australia, Japonia și Danemarca. Copenhaga ocupă poziția a 9-a în top. Sydney este pe locul 5 și Adelaide pe 10. Osaka ocupă poziția a treia, pe când Tokyo este pe locul șase. Din Canada, Calgary e pe 4, Vancouver pe locul 6, iar Toronto pe 7.
La polul opus al confortului psihologic pe care ți-l conferă, nu este indicat să locuiești în Damasc (Siria), Dacca (Bangladesh), Lagos (Nigeria), Karachi (Pakistan) şi Port Moresby (Papua Noua Guinee). Motivul are legătură mai ales cu conflictele armate din zonă și cu nivelul de corupție.
Orașele importante care au ieșit în acest an din top 10 sunt Hamburg din Germania, Helsinki din Finlanda, Perth din Australia și Auckland din Noua Zeelandă. Realizatorii studiului au ținut să menționeze că schimbarea poziției acestor orașe nu a avut legătură cu scăderea calității condițiilor de trai, ci cu îmbunătățirea nivelului în orașele care s-au strecurat în top 10.