22 iul. 2018 | 17:55

Ce efecte are singurătatea asupra sănătății tale fizice și psihice

ACTUALITATE
Ce efecte are singurătatea asupra sănătății tale fizice și psihice

Singurătatea afectează unul din trei adulți și poate să afecteze buna funcționare a creierului tău și a sistemului tău imunitar. Uneori, poate duce la depresie și chiar la sinucidere.

Problema singurității este atât de mare încât poate să îți crească riscul de moarte prematură la fel de mult ca fumatul, și chiar mai mult decât obezitatea. În ultimele decenii, singurătatea a crescut. Numărul oamenilor singuri din SUA a  crescut cu o treime prin comparație cu anii 1980.

Dacă în 1985, americanii spuneau că au încredere să se destăinuie în fața a trei persoane, în 2004 numărul a scăzut la două persoane.

Problema cu singurătatea este că e o „boală delicată” – ea nu se referă neapărat la numărul de oameni cu care vorbești sau câtă lume cunoști. Poți să te simți singur într-o mare de oameni. Robin Williams a explicat cel mai bine acest concept, în filmul „World’s Greatest Dad”: „Obișnuiam să cred că cel mai rău lucru în viață este să rămâi într-un final singur.

Nu este. Cel mai rău lucru în viață este să ajungi să fii cu oameni care te fac să te simți singur-singurel”.

O definiție clinică a singurătății spune că aceasta se referă la discrepanța dintre numărul și calitatea relațiilor pe care le dorești și cele pe care le ai în realitate. Când te simți singur, începi să te comporți diferit, pentru că ai mai puțin control asupra ta.

Mai exact, șansele de a mânca prăjituri și atât la cină, de a nu face sport și de a te purta agresiv sunt mai mari atunci când ai senzația că nimănui nu-i pasă de tine.

Mai mult, singurătatea este contagioasă. Studiile arată că oamenii veseli care ies cu oameni singuratici, au tendința de a deveni și ei mai retrași. Astfel, cercul singurătății se mărește. De asemenea, există o anumită genă a singurătății, care poate fi transmisă mai departe.

Dacă o ai, nu înseamnă că vei ajunge să fii singur, dar deranjul resimțit în urma unor relații sociale minime sau slab-calitative este mai mare decât în cazul altor oameni.

Singurătatea are efecte devastatoare asupra sănătății psihice, aducând după sine depresie, anxietate și, în cazurile cele mai rele, gânduri cu privire la sinucidere. Dacă te simți singur, primul pas este să încerci să înțelegi că totul pornește de la percepția ta asupra lumii din jur.

Odată ce realizezi că oamenii nu pot ieși cu tine pentru că aveau altceva în plan, nu pentru că e ceva greșit la tine, o să te simți mai bine. Totuși, uneori nu poți ajunge la această concluzie pe cont propriu – în acele cazuri, cel mai bine este să apelezi la un specialist.