09 iul. 2018 | 17:29

VIDEO Stanley Kubrick explică finalul filmului 2001: A Space Odyssey

VIDEO ACTUALITATE

2001: A Space Odyssey e un film de referință în cinematografie și a inspirat o mulțime de alte pelicule cu și despre spațiu, iar acum avem și o explicație a finalului, dată chiar de Stanley Kubrick.

Filmul a apărut în 1968, iar la vremea respectivă era mai mult decât futurist, atât de mult încât mai bine de 250 de oameni care au participat la premieră au plecat înainte de terminarea peliculei.

Jumătate de deceniu mai târziu, filmul e văzut ca o capodoperă sci-fi, dar și ca unul dintre cele mai bune filme din toate vremurile. Totuși, oamenii încă nu înțeleg exact ce se întâmplă la final, când David Bowman ajunge să fie transformat într-un fetus, Copilul Stelelor. Evident, au existat o mulțime de teorii cu privire la final, iar Kubrick a evitat să dea un răspuns clar de-a lungul timpului.

Regizorul s-a ferit să ofere o explicație și chiar a declarat într-un interviu pentru Playboy că nu va veni cu o ”schemă” a filmului, ca să nu-i facă pe oameni să se simtă obligați să urmeze acel fir în loc să-și dea frâu liber imaginației și să speculeze. Totuși, pe reddit a apărut un videoclip în care Kubrick oferă o explicație clară a finalului.

Clipul este un fragment dintr-un documentar despre fenomene paranormale, pe are Jun’ichi Yaio l-a pregătit în vremea când se filma The Shining. Documentarul nu a fost publicat vreodată, dar a fost cumpărat pe eBay în 2016, iar acum a apărut pe internet, odată cu aniversarea de 50 de ani a lui 2001.

Kubrick este intervievat de către Yaio prin telefon, iar când vine vorba de finalul filmului, regizorul explică astfel: ”Am încercat să evit subiectul ăsta încă de când a apărut filmul. Când doar îți expui ideile verbal, sună aiurea, dar dacă acestea sunt adaptate și dramatizate, le poți simți. O să fac o încercare”.

”Ideea era că Bowman este luat de entități asemănătoare zeilor, creaturi create din energie și inteligență pură, fără vreo formă. Aceștia l-au pus pe doctor în ceea ce ar putea fi o grădină zoologică cu oameni, pentru a-l studia, iar toată viața sa curge în acea cameră, din momentul respectiv. În plus, el nu are niciun reper despre timp.

Au ales această cameră, o replică improprie (în mod deliberat) a arhitecturii franceze, deoarece una dintre entități sugera că are o idee despre ceea ce ne-ar plăcea nouă, oamenilor, doar că nu știa exact despre ce e vorba. E cam la fel cu grădinile zoologice normale, unde nu știm exact ce să le oferim animalelor ca să se simtă ca în habitatul natural.

Oricum, atunci când termină observațiile, se întâmplă la fel ca în multe mituri din culturile lumii: e transformat într-un fel de superom și e trimis înapoi pe Pământ. De aici, putem doar să ne imaginăm ce se întâmplă. E vorba de tiparul mitologiei în general, iar asta e ceea ce încercăm să sugerăm”, concluzionează Kubrick.

Iar acum, că avem și explicația oficială a finalului din 2001: A Space Odyssey, putem remarca rapid că teoria oficială e mult mai simplă decât multe dintre teoriile nebunești pe care le-au creat fanii în ultima jumătate de veac.