10 iul. 2018 | 12:09

Povestea lui Nikola Tesla, omul cu mintea genială care a văzut viitorul

ACTUALITATE
Povestea lui Nikola Tesla, omul cu mintea genială care a văzut viitorul

Nikola Tesla este considerat unul dintre cei mai importanți oameni de știință ai sfârșitului de secol XIX. Adesea asociat cu titulatura de „savant nebun”, Tesla este cunoscut la scară largă pentru inventarea curentului alternativ. Moștenirea pe care ne-a lăsat-o este mult mai mare decât atât.

Dacă ar mai fi trăit, Nikola Tesla ar fi împlinit pe 10 iulie vârsta de 162 de ani. În amintirea unei minți geniale, un profil necesar despre ce-a făcut și cine a fost.

Povestea geniului a cărui amprentă poate fi observată oriunde în societatea modernă a început în 1856 în orașul Smiljan, care astăzi se regăsește în Croația.

Pe lângă faptul că acesta a fost inventator, fizician, inginer mecanic și inginer electrician, el este considerat și pionier în domeniile roboticii, balisticii, științei calculatoarelor, fizicii teoretice și fizicii nucleare.

Tesla a crescut într-o familie creștin-ortodoxă, cu tată fost un preot ortodox, iar mama lui a fost fiica unui preot. Cu toate acestea, Tesla nu a fost religios, deși avea respect față de idealurile budiste și creștine.

De mic, el a dat dovadă de o inteligență și o memorie excepțională. Odată cu darul memoriei fotografice, el suferea, încă din copilărie, de o afecțiune bizară – apariția unor fascicule de lumină orbitoare în fața ochilor, care, uneori, erau însoțite de halucinații.

De asemenea, o altă capacitate fascinantă a acestuia era vizualizarea invențiilor. Tesla își putea imagina cu o precizie impresionantă invențiile, neavând nevoie de schițe.

Cu toate că era un tânăr extrem de inteligent, nu s-a înțeles prea bine cu mediul universitar. A studiat la Universitatea din Graz în 1875, însă nu ar fi terminat facultatea pe care o urma. Totuși, aici a văzut pentru prima dată o mașină electrică Gramme, în timp ce visa la una cu curent alternativ.

Mai târziu, în 1880 s-a înscris la Universitatea Carolina din Praga, însă și acolo a abandonat studiile.

Conflictul lui Nikola Tesla cu Thomas Edison a redefinit inventarea curentului electric

Nikola Tesla

În 1884, Tesla a emigrat în SUA și a ajuns să lucreze la compania lui Thomas Edison. În scrisoarea de recomandare a lui Charles Bechelore, asistentul lui Edison nota următoarele despre Tesla: „Cunosc doi mari oameni, tu ești unul dintre ei; celălalt este acest tânăr”.

La început a fost un simplu inginer electrician, dar a progresat rapid și a fost promovat de către Edison. Astfel, el a ajuns să reproiecteze generatoarele de curent continuu ale companiei, însă relația dintre cei doi inventatori a cunoscut o pantă descendentă, în momentul în care Tesla nu și-a primit plata promisă.

El primise o ofertă de 50.000 de dolari pentru îmbunătățirea generatoarelor și motoarelor companiei. După câteva luni în care a lucrat la noul design, conceptul era gata, dar nu și plata lui Edison. Acesta a susținut că glumise când i-a propus suma și i-a oferit o majorare de salariu de 10 dolari. Revoltat, Tesla demisionează și își înființează propria firmă.

Mai târziu, Edison i-a pus bețe în roate și printr-o campanie împotriva curentului alternativ. Inventatorul curentului continuu a căutat să convină oamenii de pericolul pe care curentul alternativ îl implică.

Nici Tesla nu se lăsa mai prejos, susținând superioritatea curentului alternativ, care mai târziu a și fost impus ca normă. Rivalitatea lor nu a trecut neobservată de presa vremii, care a numit confruntarea ”războiul curenţilor”.

De la curentul alternativ al lui Nikola Tesla la Raza Morții

Nikola Tesla a patentat de-a lungul vieții aproximativ 300 de invenții. Cele mai mari descoperiri ale acestuia sunt curentul alternativ, radioul, tehnologia de transmisie fără fir, becul fără filament, bobina Tesla și telecomanda.

Poate cea mai faimoasă idee a lui Tesla a fost curentul alternativ (AC). Invenția a venit ca un răspuns la sistemul ineficient – așa cum zicea el – al curentului continuu. În timp ce centralele de alimentare cu curent continuu trimit energia electrică într-o direcție unică, curentul alternativ poate schimba rapid direcția și face acest lucru la o tensiune mult mai mare.

În 1890, a inventat telegrafia cu semnale armonice produse de generatoare electrice rotative. Un an mai târziu, a inventat bobina de inducție utilizată în tehnologia radio. Acesta este și inventatorul transformatorului, care permite obținerea unor tensiuni cu valori de până la câteva milioane de volți.

Cea mai importantă invenție a lui Tesla pentru apărarea SUA rămâne celebra „Rază a Morții”. El spera ca aceasta să aducă pacea mondială, deoarece putea distruge într-o clipă orașe și armate întregi.

„Aparatul meu îmi permite să trimit spre un punct foarte îndepărtat energii de trilioane de ori mai mari decât este posibil cu raze de orice alt fel”, declara Tesla despre propria invenție.

Potrivit unor surse, ideile lui Tesla au stat și la baza faimosului experiment Philadelphia din 1943, când vasul Eldridge a fost făcut să „dispară”.

Viața dincolo de invenții a lui Nikola Tesla

Pe cât de strălucitoare a fost viața profesională și munca inventatorului, pe atât de anostă a fost viața lui personală.

Tesla a dus o viață foarte retrasă, rareori participând la ieșiri și evenimente sociale. Când mergea la petreceri, o făcea de obicei din obligație. Cu toate acestea, își petrecea timpul cu prietenul său George Sylvester Viereck și soția lui. De asemenea, el a fost bun prieten cu scriitorul Mark Twain. 

Un alt aspect vehiculat despre viața lui este că dormea foarte puțin. Diverse surse susțin că se obișnuise să doarmă două ore pe noapte și că, uneori, lucra și 84 de ore fără oprire.

De-a lungul vieții, el nu s-a căsătorit niciodată și nu a fost implicat într-o relație amoroasă și, probabil, și de aici și-a câștigat o parte din renumele de „savant nebun”, care și-a dedicat întreaga viață muncii sale.

Odată cu apropierea iminentă a morții, el a afirmat despre această singurătate că, probabil, a fost un sacrificiu prea mare.

Cum a ajuns Nikola Tesla să fie crezut un „savant nebun”

Fără doar și poate, în cultura populară Tesla a jucat rolul omului de știință nebun. El a susținut că a dezvoltat un motor care funcționa pe raze cosmice; că lucra la o fizică non-Einsteiniană care ar fi furnizat o nouă formă de energie și că a dezvoltat o tehnică prin care să fotografieze gândurile.

În ultimii ani de viață, rămas fără bani, Nikola Tesla a ajuns să se mute din loc în loc, lăsând în urma lui doar facturi neplătite. În cele din urmă s-a stabilit într-un hotel din New York, unde chiria i-a fost plătită de Westinghouse.

În majoritatea cazurilor era singur și frecventa parcul local. Acolo era văzut în mod regulat cum hrănea porumbeii, cu care declara că are o afinitate deosebită. În dimineața zilei de 7 ianuarie 1943 a fost găsit mort de o menajeră în camera sa de hotel.