06 iul. 2018 | 17:01

Clipul rasist de la Pegas când se plânge că îi sunt furate biciclete Ape Rider

ACTUALITATE
Clipul rasist de la Pegas când se plânge că îi sunt furate biciclete Ape Rider
Screenshot din video.

În mai 2018, compania Atelierele Pegas a lansat serviciul Ape Rider prin care poți închiria biciclete. Firesc, unele au fost furate. Asta a inspirat compania să lanseze acum o melodie rasistă despre cum bicicletele sunt prea atrăgătoare și de-aia sunt furate.

„Pegas lansează un «virus cultural». O melodie cu accente orientale care își propune să transmită un mesaj celor tentați să își însușească fără drept bicicletele din programul Ape Rider. Melodia descrie tristețea unui tată care a furat o bicicletă și acum își părăsește familia pentru că a primit o pedeapsă de 7,5 ani pentru furt calificat”, se arată în mesajul de pe YouTube care însoțește melodia.

Deși se voia un fel de semnal de alarmă față de cei care fură biciclete, în definitiv, este doar un clip video despre cum doar romii fură biciclete. Ideea e subliniată prin cadre trase la piața de flori de lângă Rahova și la Piața Obor. Mai sunt folosite zonele Giulești și Gara Basarab.

Pe bicicleta cu care se plimbă interpreții sunt steagurile României, Ungariei, comunității LGBT și etniei rome.

Este întrucâtva interesantă justificarea din spatele melodiei. „Mesajul este transmis într-un mod contagios, o melodie ritmată care te prinde și nu poți să nu o fredonezi repetat. Există și un nivel de decodare mai complex al cântecului. Pegas împreună cu trupa Ceva au încercat să construisca linia melodică și chiar și traducerea și adaptarea textului urmând «Smells like teen spirit» al trupei Nirvana”, se mai arată în același mesaj citat mai sus.

Comentariu Facebook Pegas

Pentru că toate acestea, poate, nu erau de ajuns, pe pagina de Facebook Bicicletele Pegas echipa de social media și-a permis să ducă rasismul un pic mai departe.

Realitatea e că inspirația de la Nirvana poate că e, dar de mai mare inspirație au fost melodiile „În stație la Lizeanu” și „Portofele, portofele”. Cea dintâi e despre prostituție, cea din urmă e despre furt.

Atelierele Pegas a riscat mult când a lansat Ape Rider, o platformă de care și era nevoie, și prezenta riscuri imense. Aplicația încă e în beta, cu probleme destul de mari de stabilitate, după cum acuză utilizatorii. Totodată, era inevitabil furtul de biciclete, dar cu acest clip Atelierele Pegas nu face decât să ia un stereotip și să-l exploateze și mai mult.

[readmore]

Compania Atelierele Pegas e deținută, din iulie 2017, astfel: NOD – 60%, Andrei Botescu – 23,33%, Alexandru Manda – 3,335%, Ciprian Frunzeanu – 5%, Adrian Teasa – 3,335%. Compania NOD e deținută de Iulian Stanciu, director executiv eMAG.

Alte capturi din clipul Atelierele Pegas despre furtul de biciclete Ape Rider

Ape rider clip melodie rasism furt biciclete (6)

Ape rider clip melodie rasism furt biciclete (5)

Ape rider clip melodie rasism furt biciclete (4)

Ape rider clip melodie rasism furt biciclete (3)

Ape rider clip melodie rasism furt biciclete (2)

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele