05 iul. 2018 | 16:55

De ce bătrânii sunt mai rasiști și ce-i face să urască alți oameni

ACTUALITATE
De ce bătrânii sunt mai rasiști și ce-i face să urască alți oameni

Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, abilitatea lor de a judeca se schimbă și unii ajung să evidențieze lucruri care sunt considerate sensibile de către societate.

Există deja ideea preconcepută că oamenii bătrâni au tendința de a fi mai rasiști. Acum, câțiva psihologi vin cu răspunsuri despre rasism în general, dar și despre tendința bătrânilor de a îmbrățișa conceptul.

Există oameni de știință care consideră că poate exista o bază biologică a rasismului sau a prejudecăților, dar nu există suficiente dovezi în acest sens. Mai degrabă, cauzele rasismului au, cel mai probabil, o bază psihologică: o lipsă de securitate, o nevoie de identitate, o dorință de apartenență și o senzație de amenințare care vine din partea altor grupuri.

Este posibil ca toate aceste insecurități să crească odată cu înaintarea în vârstă. Psihologii spun că este mai ușor să proiectăm lucrurile care nu ne pac la noi pe alte persoane.

„Un alt motiv al acestei insecurități pe care persoanele în vârstă o experimentează este apropierea de moarte”, consideră Steve Taylor, lector senior în psihologie la Universitatea Leeds Beckett.

El a explicat că în psihologie există o teorie a managementului terorii. În esență, asta înseamnă că, atunci când oamenii ajung să fie mai conștienți de moartea lor, devin mai materialiști și mai convenționali.

Taylor spune că bătrânii se agață mai puternic de tradițiile și convențiile societății lor. „Teoria susține că atunci când te gândești la moarte, se creează o teamă, și o modalitate de a reacționa este să te agăți de conceptul de identitate, de un sentiment de apartenență sau chiar de unul de protecție”, mai spune el.

Psihoterapeutul Allison Abrams spune că unii își găsesc acel confort în ura pentru ceilalți. Abrams a declarat că oamenii care fac parte dintr-un astfel de grup, cum ar fi neonaziștii, formează legături puternice bazate pe resentimente.

„Este un mod distorsionat de a găsi un sentiment de apartenență, dar acesta este unul dintre motivele care îi motivează oamenii care se încadrează în această categorie”, a spus ea.

De asemenea, persoanele în vârstă pot simți că identitatea lor este amenințată, deoarece lumea din jurul lor s-a schimbat foarte mult (lucru care se întâmplă când oameni din diferite țări se mută în orașele lor natale).