04 iul. 2018 | 19:55

Premieră imensă pentru astronomie: nașterea magică a unei planete

ACTUALITATE
Premieră imensă pentru astronomie: nașterea magică a unei planete

Oamenii de știință au folosit cel mai puternic telescop din lume pentru a privi în adâncurile universului, iar rezultatul este unul inedit.

Cercetătorii au reușit să asiste, în premieră, la nașterea unei planete. Lumea nou-născută a fost fotografiată cu ajutorul ESO’s Very Large Telescope (VLT) din deșertul Atacama, Chile.

Cel mai probabil, planeta se află la peste 370 de ani lumină distanță de Pământ. Descoperirea a fost făcută cu ajutorul instrumentului Shpere al telescopului, care le permite experților să măsoare luminozitatea planetei.

Reușita i se datorează unei echipe de cercetători de la Institutul Astronomic „Max Plank”, care lucrau la proiectului European Southern Observatory. Noua planetă poartă numele de PDS 70b.

Experții au încercat anterior să urmărească formarea planetei, însă au fost împiedicați de un nor de praf produs de PDS 70b. Cu toate acestea, în ultima ultima imagine surprinsă de VLT, cercetătorii au reușit ocolească praful și să analizeze lumina din jurul planetei.

Regiunea întunecată din centrul imaginii este acolo datorită unui filtru care blochează lumina orbitoare a stelei și le permite astronomilor să detecteze obiectul ceresc. Planeta în sine este cercul luminos din dreapta discului negru.

Se crede că planeta se află la aproximativ trei miliarde de kilometri de steaua sa centrală, cam aceeași distanță dintre Uranus și Soare. În ciuda faptului că este atât de departe de steaua sa, gigantul de gaz are o masă de câteva ori mai mare decât Jupiter. În ceea ce privește temperatura planetei, aceasta depășește 1000 de grade Celsius.

„După mai mult de un deceniu în care am depus eforturi pentru a construi această mașinărie high-tech, Sphere ne permite să culegem recolta prin descoperirea PDS 70b”, a declarat Thomas Henning, directorul Institutului Max Planck și liderul echipelor de cercetare.

Și telescopul Kepler a fost folosit pentru a capta imagini ale planetelor aflate în anii de formare, dar nu acestea nu prezintă același nivel de detaliu.